Глава МЗС Румунії: Задля нашої безпеки Росія має зазнати стратегічної поразки в Україні

П'ятниця, 19 січня 2024, 11:19

Міністерка закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску у своєму виступі на Всесвітньому економічному форумі у Давосі наголосила, що західні союзники мають допомогти завдати Росії стратегічної поразки в Україні задля власної безпеки.

Як повідомляє "Європейська правда", тези її виступу наводить Digi24.

Одобеску наголосила, що військова та фінансова підтримка України з боку західних союзників має тривати "скільки, скільки буде необхідно", тому що питання стоїть не лише про майбутнє України, а про безпеку усієї Європи.

Вона зазначила, що Румунія на попередніх етапах своєї історії мала чималий досвід відносин з Росією і зараз не має ілюзій щодо того, чим є РФ.

Реклама:

"Зараз проти нашого сусіда ведеться повномасштабна війна… Для нас усе дуже зрозуміло: Росія повернулася до ревізіоністської політики у міжнародних відносинах, Росія насильницьким способом кидає виклик міжнародному правопорядку, встановленому після Другої світової, і керується застарілими концепціями "сфер впливу", – зауважила Одобеску.

"Росія має отримати в Україні стратегічну поразку. Якщо цього не станеться – вона може не зупинитися на кордонах України. Для них (Росії) ця війна ідеологічно та політично вмотивована", – підкреслила міністерка.

У своєму виступі вона жорстко засудила триваючі російські атаки по критичній інфраструктурі в Україні та окремо згадала удари по дунайських портах, впритул до кордону Румунії.

У тій самій панельній дискусії, присвяченій російській загрозі, брали участь також литовський єврокомісар і віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський та його литовський колега Габріелюс Ландсбергіс. 

Сікорський у своєму виступі розкритикував ідею схилити Україну до переговорів з Росією, згадавши про "кишенькових Чемберленів".

Нагадаємо, глава Міноборони Італії Гвідо Крозетто раніше побачив нібито сигнали від Росії та України, що настав час для дипломатії прокласти шлях до миру.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: