Парламент Албанії ратифікував суперечливу міграційну угоду з Італією

Четвер, 22 лютого 2024, 12:29

Парламент Албанії в четвер ратифікував міграційну угоду з Італією, яка дозволяє їй будувати центри для утримання мігрантів у балканській країні.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

77 депутатів 140-місного парламенту проголосували за угоду, оголошену в листопаді, згідно з якою член Європейського Союзу Італія збудує два табори на березі Адріатичного моря в Албанії, яка не є членом ЄС.

Більшість консервативної опозиції, яка відмовилася брати участь у голосуванні, сиділа в залі і намагалася зірвати голосування свистом. Президент Албанії має видати указ як фінальний крок для затвердження угоди.

Реклама:

В одному зі спеціально збудованих центрів перевірятимуть мігрантів після прибуття, а у другому їх будуть утримувати, поки розглядатимуть їхні заяви про надання притулку в Італії. Потім мігрантам або дозволять в'їхати до Італії, або репатріюють.

Угода була оскаржена в Конституційному суді Албанії депутатами опозиційної Демократичної партії, які стверджували, що вона порушує конституцію, передаючи територію і державну владу іншій країні.

Минулого місяця Конституційний суд відхилив ці претензії і дав зелене світло угоді. Брюссель заявив, що італійські плани не порушують законодавство Європейського Союзу.

Правозахисні групи висловили занепокоєння тим, що Італія передає свої міжнародні зобов'язання на аутсорсинг. 

Сенат Італії 15 лютого остаточно схвалив суперечливу угоду з Албанією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: