Прем’єр Фінляндії: Росія готується до тривалої війни із Заходом

Середа, 13 березня 2024, 19:08

Прем’єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо під час виступу в Європарламенті застеріг про потенційну небезпеку нападу з боку Росії в найближчі роки й закликав європейські держави об’єднатись, аби не допустити цього.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на EUobserver.

За словами Орпо, Росія, "очевидно, готується до тривалого конфлікту із Заходом і становить постійну та екзистенційну військову загрозу для Європи".

"Уявіть собі, що станеться далі, якщо Росія досягне успіху (в Україні. – Ред.)", – сказав фінський прем’єр євродепутатам.

Реклама:

Він, однак, зазначив, що військові можливості РФ обмежені, а кожен євро на підтримку України – це "низька ціна в порівнянні з альтернативними витратами, якщо Росія переможе".

Дуда: Путін нападе на інші країни, якщо переможе Україну

Орпо додав, що Росія хоч і не є "непереможною", та для Європи "самозадоволення більше не є варіантом" і вона повинна посилити свою обороноздатність і безпеку кордонів.

"Ми можемо подолати цей виклик, якщо об'єднаємо наші ресурси. У нас є фінансові можливості, тепер нам потрібно продемонструвати нашу політичну волю", – додав прем’єр Фінляндії.

Низка європейських країн НАТО протягом останніх тижнів попереджали про ризик агресії РФ у найближчому майбутньому. Приміром, у Службі зовнішньої розвідки Естонії вважають, що Росія готується до військової конфронтації із Заходом протягом наступного десятиліття.

Водночас розвідка США вважає, що Росія майже точно не хоче прямого військового зіткнення з НАТО і обмежиться "асиметричними заходами". 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: