Чому ми їдемо до Лондона говорити про реформи?

Середа, 5 липня 2017, 09:21 — , міністр закордонних справ України

6 липня у Лондоні відбудеться міжнародна Конференція з питань реформ в Україні – Ukraine Reform Conference.

Можу відразу зазначити: помиляються ті, хто думають, що це буде чергове "Road Show" українських реформ, тобто розповідь про те, що ми хочемо колись зробити.

"Наразі це не кінець. Це навіть не початок кінця. Але це, мабуть, кінець початку", – влучно сказав свого часу британський прем'єр Вінстон Черчилль. Нинішню конференцію можна вважати знаковим моментом в історії сучасної України. У певному розумінні ми підійшли до завершення початкового етапу реформ.

Безвізовий режим України з ЄС і фіналізація Угоди про асоціацію України є ключовими зовнішньополітичними маркерами цього періоду.

Тепер ми переходимо до наступної стадії.

Коли ми разом з нашими британськими партнерами задумали ідею цієї конференції, то хотіли об’єднати всіх наших найвідданіших партнерів навколо підтримки України. І я дуже вдячний своєму британському колезі Борису Джонсону, який зробив цю ідею реальністю і чия позиція на підтримку України була незмінною з того часу, як він перебрав справи у пана Філіпа Геммонда.

Україні дійсно пощастило мати двох таких друзів на чолі британського Foreign Office. Сполучене Королівство було і продовжує бути в числі найбільш відданих прихильників і союзників України.

Лондонська конференція має три практичних виміри:

  • По-перше, це – нагода підбити підсумки українських реформ. Зробити це чесно, на очах у міжнародного співтовариства і разом з ним.
  • По-друге, це – нова платформа для налагодження практичної взаємодії з нашими партнерами. По суті, йдеться про прикладний інструмент для кристалізації і координації потреб України та її союзників.
  • По-третє, це захід, спрямований на проектування нашого спільного майбутнього. Він має допомогти зрозуміти, як демократична та успішна Україна сприятиме успіху усього європейського проекту.

Критеріями успіху реформ є не декларації чи запевнення з боку України, не рейтинги чи статистика. Критеріями успіху є результати, які відчутні для інвесторів, бізнесу, громадян.

Іноземні інвестори рідко коли керуються лише паперовими рейтингами країни. Вони інвестують, виходячи з позитивного досвіду реальної роботи.

Оцінюючи Україну, вони бачать перед собою багато можливостей. Але в той самий час – бачать відсутність повного дотримання принципів верховенства права, складне регуляторне середовище, не кажучи вже про корупційні ризики.

Їм немає сенсу розповідати про наші наміри. Вони хочуть бачити результати.

На цьому шляху нам вкрай необхідна допомога партнерів. І під час Лондонської конференції ми її отримаємо.

Більше того, цей захід стане постійним.

І я радий, що мій данський колега Андерс Самуельсен погодився провести наступну конференцію в Копенгагені.

Чи відбудеться сучасна європейська Україна – залежить від успіху реформ. Іншого шляху до успіху немає.

Все в наших руках – від початку і до кінця.

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: