Росія сама з Криму не піде, ми маємо змусити її це зробити – посол у ЄС

Середа, 13 вересня 2017, 16:25

Україна не піде на компроміси щодо свого суверенітету над Кримом і згодна лише на запровадження механізму деокупації півострова, ініційованого президентом.

Про це йдеться у статті посла України в ЄС Миколи Точицького у виданні Euractiv.

Стаття стала відповіддю на опубліковану Euroactiv і Reuters колонку колишнього проект-менеджера USAID Джоша Коена, в якій той закликає США відмовитися від ідеї постачання Україні летальної зброї і зняти з порядку денного можливе майбутнє членство України в НАТО, бо це розлютить Москву.

Посол України при цьому нагадав, що позаблоковий статус України у 2014 році не завадив Росії вторгтися в Україну і окупувати частину її території.

Однак найбільш вражаючою у статті, на думку посла, є цинічна пропозиція поділеного суверенітету над Кримом, або ж грошової компенсації Україні за окуповані території, а також ідея послаблення санкцій проти Росії в обмін на пропозицію відбудови Донбасу.

Посол України наголошує, що територіальна цілісність України не є питанням торгів.

"Єдине можливе рішення, на яке погодиться Україна, це відновлення територіальної цілісності і суверенітету України над Кримом, яке може бути досягнуто шляхом запровадження міжнародного механізму деокупації, ініційованого президентом України Петром Порошенком з метою мирного відходу Росії з Криму", - вважає Точицький.

З цією метою Україна застосовувати всі наявні інструменти міжнародного права, зазначає посол.

"Окупація Криму це не просто порушення міжнародного права. Півострів став сірою зоною для прав людини і територією страху", - пише Точицький, нагадуючи про останній випадок з засудженням заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза на 8 років.

"Очевидно, що Росія не збирається іти з Криму сама. Ми повинні змусити її це зробити. Ми повинні посилити міжнародний дипломатичний і політичний тиск на агресора для відновлення суверенітету України над Кримом", - наголошує посол.

У цьому контексті він закликає до посилення санкцій для учасників "виборів" на окупованій території і тих, хто причетний до порушення прав людини у Криму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.