ЄС: промова прем’єра Британії щодо Brexit була конструктивною

П'ятниця, 22 вересня 2017, 18:54

Переговірник Євросоюзу з питань Brexit Мішель Барньє назвав сьогоднішню промову прем’єра Британії Терези Мей конструктивною.

Про це йдеться у його заяві на сайті Єврокомісії.

"Тереза Мей висловила конструктивний дух, який також є духом Європейського Союзу під час цього унікального переговорного процесу. Промова показує готовність рухатися вперед, оскільки час є дуже важливим. Нам потрібно досягти домовленості щодо умов організованого виходу Сполученого Королівства з Європейського Союзу до осені 2018 року. Британія стане третьою країною 30 березня 2019 року", - йдеться в заяві.

Барньє нагадав, що пріоритетом переговорів є захист прав громадян, щоб громадяни 27 країн ЄС у Британії мали б ті права, що і британці сьогодні в ЄС.

"Заяви прем'єр-міністра є кроком вперед, але тепер вони повинні бути перетворені на точну переговорну позицію уряду Британії.

Він також привітав те, що Британіє визнає, що жодній державі-члену ЄС не доведеться платити більше або отримувати менше через Brexit, і що Лондон виконає свої фінансові зобов’язання. 

В той же час Барньє зазначив, що сьогоднішня промова не прояснює, як Британія має намір поважати "свою особливу відповідальність за наслідки її виходу для Ірландії".

Нагадаємо, Тереза Мей у своїй промові оголосила, що Британія продовжуватиме платити до бюджету Європейського союзу до 2020 року, відповідно до взятих на себе раніше зобов’язань.

Вона також підтвердила, що Британія вийди з ЄС 29 березня 2019 року, а запропонувала, щоб перехідний період після цього тривав не більше двох років.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.