Все більше турків підтримують членство Туреччини в ЄС – опитування

Вівторок, 9 січня 2018, 12:58

Переважна більшість турецького населення продовжує підтримувати членство країни в Європейському союзі, хоча мало хто вірить у вступ в ЄС у короткостроковій перспективі.

Про це свідчать дані нового опитування, проведеного на замовлення Фонду економічного розвитку (IKV), повідомляє Hurriyet Daily News.

Опитування показало зростаючу тенденцію на підтримку членства в ЄС серед громадян Туреччини, 78,9% з яких заявили, що вони підтримують членство Туреччини в ЄС. Цей показник виріс з 75,5% в 2016 році і 61,8% в 2015 році.

"Попри всі негативні події між Туреччиною і ЄС в 2017 році, це співвідношення дуже важливе", - сказав голова IKV Айхан Зейтіноглу на прес-конференції під час представлення доповіді.

 "Такий високий рівень підтримки - це послання нашому уряду. Він показує національну волю до прийняття необхідних реформ для нового процесу зближення з ЄС", - додав Зейтіноглу.

"Це також попередження для ЄС. Це показує, що політика виключення Туреччини безперспективна і  не має здорового глузду, та показує, що було б неетично і стратегічно помилково відштовхувати країну з населенням 80 мільйонів осіб, більшість з яких підтримує членство в ЄС", - сказав він.

Разом з тим тільки 31,2% респондентів заявили, що вважають, що Туреччина стане членом ЄС в короткостроковій перспективі. 62% опитаних заявили, що їхня впевненість у тому, що Туреччина стане членом ЄС, в останні роки ослабла.

Опитування відбувається на тлі повідомлень про зближення між Анкарою та іншими європейськими столицями після того, як протягом 2017 року відносини суттєво погіршилися. Зокрема, міністри закордонних справ Німеччини та Туреччини у суботу домовилися зробити все для поліпшення стосунків, які погіршилися на тлі репресій Анкари після спроби перевороту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: