У НАТО розраховують на домовленість Угорщини та України, щоб зняти "блокаду"

Вівторок, 13 лютого 2018, 12:49

У НАТО сподіваються, що Угорщина та Україна домовляться щодо мовного закону, через який Будапешт блокує зустрічі Києва у Північноатлантичному альянсі.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на прес-конференції у Брюсселі, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Я говорив з прем’єром Орбаном та президентом Порошенком і закликав їх знайти рішення і знайти баланс між правами меншин та вживанням державної мови. Зараз є пропозиції Венеціанської комісії, я їх вітаю і закликаю Україну дотримуватися цих рекомендацій", - сказав Столтенберг.

Він також підкреслив, що НАТО й надалі підтримує суверенітет та територіальну цілісність України і співпраця з Альянсом триватиме.

"Україна близький партнер НАТО і ми продовжимо й надалі надавати політичну і практичну допомогу", - сказав Столтенберг.

Столтенберг також повідомив, що зустрінеться наприкінці тижня з Порошенком на полях Мюнхенської конференції з безпеки.

Нагадаємо, міністр оборони України Степан Полторак відмовився від планів відвідати штаб-квартиру НАТО на поточному тижні через рішення Угорщини блокувати Комісію Україна-НАТО (КУН).

Як відомо, засідання КУН планували провести 14-15 лютого, але ці плани не вдалося погодити через спротив лише однієї країни-члена Альянсу – Угорщини. 

Будапешт блокує вже друге міністерське засідання. Угорська влада пояснює, що таким чином вона тисне на Україну, вимагаючи перегляду мовної норму закону про освіту.

Натомість українські політики наголошують, що блокування Угорщиною Комісії Україна-НАТО грає на руку Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.