Польський міністр закликав НАТО і ЄС до спільного рішення щодо Huawei

Понеділок, 14 січня 2019, 17:53

Міністр внутрішніх справ Польщі Йоахім Брудзинський закликав Європейський Союз і НАТО працювати над спільною позицією щодо того, чи виключати китайську корпорацію Huawei зі своїх ринків.

Про це пише RMF FM.

Заява міністра прозвучала після того, як у Польщі арештували китайського громадянина, працівника місцевого відділу Huawei, за звинуваченням у шпигунстві. Утім представник польських спецслужб повідомив, що звинувачення не пов'язані безпосередньо з Huawei.

"У НАТО також є побоювання щодо Huawei. Було б дуже доцільно мати спільну позицію серед держав-членів ЄС і членів НАТО ", - сказав Брудзинський.

"Ми хочемо, щоб відносини з Китаєм були добрими, інтенсивними і привабливими для обох сторін", - додав він.

Польський урядовий чиновник, відповідальний за кібербезпеку, Кароль Оконський, повідомив Reuters у неділю, що "круті" зміни політики щодо Huawei не гарантовані після арешту, але використання продуктів компанії з боку державних установ можуть переглянути.

Представник китайського зовнішньополітичного відомства Хуа Чуньїн, відповідаючи на зауваження на черговому брифінгу в Пекіні, заявила, що Китай сподівається, що польська сторона працюватиме над створенням взаємної довіри і підтримуватиме відносини.

Хуа сказала, що "деякі люди" прагнуть використовувати необґрунтовані звинувачення щодо загрози безпеці, щоб "придушити і обмежити розвиток китайських технологічних компаній за кордоном".

Huawei звільнила заарештованого працівника у спробі відмежуватися від скандалу.

Низка держав, зокрема США, Австралія, Велика Британія та Японія, наклали значні обмеження на Huawei і ZTE через побоювання щодо національної безпеки. Уряди країн насамперед турбує роль китайських компаній у побудові мереж 5G. Техніка Huawei нібито має "чорні двері", які дають китайським спецслужбам доступ до зашифрованих даних пристроїв. 

У Єврокомісії переконані, що китайські компанії виробляють чіпи, які можуть бути використані "для отримання наших секретів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: