Україна просить в США касетні боєприпаси, розширення Шенгену, Орбан блокує санкції: новини дня

Дайджест
Четвер, 8 грудня 2022, 20:44

Головними темами залишаються: зброя для України і санкції. 

Сполучені Штати розглядають запит України на надання касетних боєприпасів, яку Росія продовжує використовувати для руйнівних дій на території України.

А ще у німецькому Бундестазі підтвердили, що Сполучені Штати виступають за поставку в Україну німецьких бойових танків Leopard.

Уряд Словаччини затвердив новий пакет військової допомоги Україні, а також планує передати близько 300 електрогенераторів.

До того ж Європарламент разом з бельгійськими містами передає перші "генератори надії" для України.

А Фінляндія відправила в Україну шкільні автобуси. Загалом до кінця року планують передати 20 автобусів.

Угорщина, яка до цього заблокувала 18 млрд євро допомоги на 2023 рік для України, виступила проти нових санкції щодо Росії. 

У Єврокомісії переконані, що зможуть знайти спосіб, як зняти угорське вето. Через дії Угорщини глава МЗС Італії навіть закликав переглянути принцип одностайності в ЄС.

Всі важливі і цікаві новини 8 грудня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Зброя і інша допомога Україні

Уряд Словаччини затвердив новий пакет військової допомоги Україні, а також планує передати близько 300 електрогенераторів.

Європарламент разом з бельгійськими містами передає перші "генератори надії" для України.

Фінляндія відправила в Україну шкільні автобуси. Загалом до кінця року планують передати 20 автобусів.

В адміністрації президента США Джо Байдена розглядають запит України про постачання касетних боєприпасів.

Касетні боєприпаси – зброя, яка заборонена у понад 100 країнах світу, але яку Росія продовжує використовувати для руйнівних дій на території України.

Український запит на касетні боєприпаси, про який CNN розповіли численні американські та українські посадовці, є одним з найбільш суперечливих запитів, з якими українці зверталися до США з початку війни у лютому.

Для України касетні боєприпаси могли б вирішити дві основні проблеми: потреба в більшій кількості боєприпасів для артилерії та ракетних систем, наданих США та іншими країнами, і спосіб ліквідувати чисельну перевагу Росії в артилерії.

Також нагадаємо, що США виступили за поставку в Україну німецьких бойових танків Leopard. Сьогодні цю інформацію підтвердили у Бундестазі

У понеділок, 12 грудня, міністри закордонних справ Євросоюзу можуть ухвалити збільшення Європейського фонду миру на два мільярди євро, який використовується для фінансування постачання Україні зброї. 

Щодо 18 млрд євро допомоги Україні на 2023 рік від Євросоюзу, то у Єврокомісії переконані, що зможуть знайти спосіб, як зняти угорське вето щодо рішення про виділення цієї суми. 

У зв'язку з блокуванням Угорщиною мільярдної допомоги з боку ЄС Україні міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні закликав скасувати принцип одностайності та національного права вето при ухваленні рішень в ЄС.

"Нам треба більше приймати рішень більшістю голосів. Якщо ви хочете більшої та сильнішої Європи, то одностайність має залишитися в минулому", – сказав Таяні.

Угорщина і санкції 

Як повідомило Financial Times, Угорщина на зустрічі послів країн ЄС виступила проти запланованого нового пакета антиросійських санкцій. 

"Вони поводяться складно скрізь, де тільки можна. Це стає досить передбачуваним", – прокоментував високопосадовець ЄС, поінформований про перебіг зустрічей. 

Новий, дев’ятий пакет санкцій Європейського Союзу проти Росії у зв’язку з повномасштабним вторгненням в Україну спрямований на підрив російського військово-промислового комплексу й зачіпає низку галузей російської промисловості.

Єврокомісія запропонувала розширити санкційний список 169 організаціями, які постачають Росії товари, "що можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектора оборони і безпеки".

Що стосується експортного контролю, то його пропонується застосувати щодо двигунів для безпілотників, хімічного та біологічного обладнання, засобів боротьби з масовими заворушеннями та електронних компонентів.

ЄС також хоче розширити список підсанкційних товарів авіаційної та космічній галузі, додавши до нього авіаційні двигуни та їхні частини, а також "ноутбуки, жорсткі диски, камери та об'єктиви".

Очікується, що нові санкції будуть узгоджені й ухвалені цього тижня або на початку наступного.

До речі, Норвегія приєдналася до "стелі цін" на російську нафту. Країна запровадила граничну ціну на російську нафту, що транспортується морським шляхом, на рівні 60 доларів за барель відповідно до рішення Європейського Союзу та країн "Групи семи".

"Норвегія продовжує підтримувати ЄС та інших союзників у плані санкцій проти Росії для того, щоб і далі чинити тиск на уряд країни й тих, хто його підтримує", – зазначила глава норвезького МЗС Аннікен Гуїтфельдт.

А ще Євросоюз закріпив невизнання паспортів РФ, виданих на окупованих територіях України й Грузії.

Згідно з рішенням, російські проїзні документи, видані в окупованих Росією областях України або на самопроголошених відокремлених територіях Грузії, чи особам, які там проживають, не будуть вважатися дійсними проїзними документами для отримання візи чи перетину кордонів Шенгенської зони.

Річниця без Меркель і виклики для Німеччини

Минув рік відтоді, як канцлером Німеччини був обраний Олаф Шольц, а Ангела Меркель пішла на політичну пенсію після 16 років на чолі уряду. 

Рік тому Меркель була чи не найпопулярнішим і однозначно найавторитетнішим європейським лідером. Ця думка панувала і на батьківщині (де за нею закріпилося назвисько "Мутті", тобто "мама"), і загалом на міжнародній арені. 

Але війна в Україні змінила оцінку її спадщини.

Напередодні річниці відставки Меркель преса рясніє неприємними для неї оцінками. 

Stern пише, що війна в Україні ставить під сумнів її політику, Spiegel відзначає, що Меркель перетворилася з ефективного антикризового менеджера на винуватця кризи, Handelsblatt cумнівається, чи була вона великою канцлеркою, The Economist пише про згаслу славу та очевидні помилки, суспільний мовник "Радіо Берліна та Бранденбурга" (RBB) стверджує, що пам'ятник Меркель почав тріщати.

Докладніше про те, що думає Ангела Меркель про свої провали на чолі уряду Німеччини – у статті журналістки "Європейської правди" Христини Бондарєвої.

Чи не єдиний момент, в якому проявляється здатність Меркель до самокритики, стосується недостатнього оснащення Бундесверу. 

Недаремно теперішньому канцлеру Олафу Шольцу довелося діяти блискавично та оголосити 100-мільярдний фонд для зміцнення німецької армії у перші дні російського вторгнення в Україну. 

А ще Шольц сподівається на створення протиракетного щита Європи за п'ять років.

Крім того, у Німеччині провели масштабне тестування системи оповіщення про небезпеку.

Три провайдери мобільного зв’язку - Vodafone, Telefónica та Deutsche Telekom - об 11 ранку розіслали спеціальні сповіщення, як текстові, так і звукові. На новіших телефонах вони мали пролунати незалежно від того, чи включено режим "не турбувати", але на старіших моделях могли надійти лише частково чи не прийти зовсім. 

Розширення Шенгену

Міністри внутрішніх справ країн Євросоюзу схвалили приєднання Хорватії до Шенгенської зони з 1 січня 2023 року. Проте, заблокували вступ Болгарії та Румунії. 

Проти вступу цих країн проголосували Австрія і Нідерланди.

Нідерланди уточнили, що не виступають проти Румунії, а лише проти Болгарії, але оскільки ухвалювалися два окремі рішення, одне щодо Хорватії, друге – щодо Болгарії і Румунії, то їхній голос також був проти.

Разом з тим, Єврокомісія наполягає на включенні Болгарії та Румунії до Шенгену попри опір Австрії.

Серед інших новин дня 

Нідерланди та Канада приєдналися до позову України у суді ООН щодо геноциду з боку РФ.

В Україні загинув волонтер зі Швеції, якому близько 20 років, а також шостий польський доброволець.

Сейм Латвії вирішив не зобов’язувати працевлаштованих в країні українців вчити латиську мову.

Прокуратура Нідерландів не вимагатиме від Росії екстрадиції винних у загибелі рейсу MH17.

"Дождь" припинять транслювати і в інших країнах ЄС після позбавлення ліцензії.

Спецслужби Грузії заявили про затримання впливового члена "Ісламської держави".

Сильні зливи спричинили підтоплення у Лісабоні, загинула жінка.

Новим президентом Швейцарії обрали главу МВС.

У Франції презервативи для 18-25-річних будуть безкоштовні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: