Генсек НАТО про "стратегічну автономію" Макрона: Альянс повинен триматись разом

Вівторок, 9 травня 2023, 20:03

Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг вважає, що Європа повинна зміцнювати свою безпеку, та не робити це за рахунок єдності НАТО.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Столтенберг заявив в інтерв’ю The Washington Post, коментуючи ініціативу президента Франції Емманюеля Макрона про "стратегічну автономію".

На думку генсека НАТО, Європі варто уникати "дублювання й конкуренції" в галузі оборони "частково тому, що ЄС не може захистити Європу".

"Вісімдесят відсотків оборонних видатків НАТО надходять від країн, які не є членами ЄС. Йдеться також про географію. Якщо подивитись на карту НАТО, то Норвегія на півночі, Туреччина на півдні, а також, звичайно, США, Канада і Британія, мають вирішальне значення для оборони Європи", – пояснює Столтенберг.

Очільник МЗС Латвії відповів Макрону: "Більше єдності, менше автономії"

Під політичним кутом зору, вважає він, будь-яка спроба послабити зв’язки між Північною Америкою і Європою "розділить не лише НАТО, але й Європу".

"Якщо ми чогось і навчилися з війни в Україні, то це того, що Північна Америка і Європа повинні триматися разом", – підкреслив генсек Альянсу, нагадавши, що 78% військової підтримки України надходить від країн НАТО, що не є членами ЄС.

Нагадаємо, президент Франції Емманюель Макрон після візиту до Китаю у квітні заявив журналістам, що Європа повинна будувати "стратегічну автономію", не наслідувати в усьому США і не дати себе втягнути у "кризи, які не є нашими". Заява Макрона здійняла хвилю критики, а дипломати заговорили про шкоду для України.

Президент Європейської ради Шарль Мішель вважає, що європейські лідери стають все більш прихильними до прагнення президента Макрона до "стратегічної автономії" від Сполучених Штатів.

Читайте також на цю тему: Франція бере курс на дружбу з Китаєм: навіщо Макрон почав гру всупереч інтересам США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: