Новые противники предоставления Украине кандидатства, поезд в Прагу, конец суда по MH17: новости

Дайджест
Пятница, 10 июня 2022, 22:00

Російські війська не досягли успіху в оточенні Сєвєродонецька - розвідка Британії; посол Польщі в Україні жорстко відреагував на заяви про "збереження обличчя" президента РФ Путіна; глава міноборони Британії без публічного попередження відвідав Київ; Естонія викликала посла РФ після імперських паралелей від Путіна; в ЄС з’явилися нові опоненти надання Україні статусу кандидата на вступ; в Україну доставили подаровані Чехією понтонні мости; Макрон заявив про готовність поставити Україні більше важкого озброєння; у Нідерландах відбулось останнє судове засідання щодо збитого над Донбасом MH17; Китай попередив, що "без вагань почне війну" за Тайвань; чеський перевізник запускає регулярне залізничне сполучення між Прагою, Львовом і Києвом; у Франції запрацювала перша морська вітрова електростанція.

Більше важливих і цікавих новин 10 червня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! 

Реакція Заходу на смертні "вироки" для британців

Триває 107 доба повномасштабної війни Росії проти України.

За даними британської розвідки, російські війська не досягли успіху в оточенні Сєвєродонецька, а в Маріуполі та Херсоні критична ситуація з медичними послугами та ліками.

Сполучені Штати стурбовані винесенням смертного вироку трьом іноземним громадянам у так званій "ДНР" і закликають РФ дотримуватися норм гуманітарного права.

Міністерка закордонних справ Британії Ліз Трасс та глава МЗС України Дмитро Кулеба провели телефонну розмову щодо ситуації з британцями, які воювали у лавах ЗСУ, потрапили в полон і засуджені до смертної кари псевдосудом в окупованому Донецьку.

Ліз Трасс наголосила, що вирок проти полонених є кричущим порушенням Женевських конвенцій.

Уряд Німеччини різко розкритикував смертні "вироки" в окупованому Донецьку, виголошені трьом іноземним громадянам, які воювали за Україну.

За словами речника МЗС Німеччини, ці "вироки" шокують і федеральний уряд Німеччини їх засуджує.

9 червня російські державні ЗМІ повідомили, що двоє британських громадян, 28-річний Ейден Аслін та 48-річний Шон Піннер, постали перед судом на підконтрольній Росії території в Донецьку, де їх визнали винними у найманстві та в скоєнні дій, спрямованих на захоплення влади та повалення так званого конституційного ладу невизнаної псевдореспубліки "ДНР".

Згідно з повідомленнями, вони були засуджені до страти разом із громадянином Марокко Сааудуном Брахімом.

Посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький жорстко відреагував на заяви про "збереження обличчя" президента РФ Владіміра Путіна.

На думку посла, Росія дуже свідомо і цілеспрямовано створила таку ситуацію, коли союзники тиснутимуть з метою піти на поступки Путіну.

"Бо що для них Донеччина чи Луганщина? Озвучувалися думки, що треба рятувати чиєсь обличчя. То нехай віддають свій Бранденбург чи Піренеї", - сказав польський дипломат.

Канцлер Австрії Карл Негаммер підтримав глав Німеччини та Франції Олафа Шольца й Емманюеля Макрона, яких критикують через телефонні розмови з Владіміром Путіним.

Він додав, що для припинення війни необхідно говорити з усіма її сторонами – зокрема про безпечні продовольчі коридори, гуманітарну допомогу та обмін полоненими.

Тим часом, Єлисейський палац у п’ятницю заявив, що Франція готова долучитись до операції зі зняття блокади порту в Одесі та вивезення звідти українського зерна.

Варіанти розблокування чорноморських портів України та подальша військова допомога були головними темами розмови між президентом України Володимиром Зеленським та міністром оборони Британії Беном Воллесом, який 10 червня прибув до Києва. 

Про неанонсований візит Бена Воллеса до Києва стало відомо вдень 10 червня, коли пресслужба Зеленського повідомила про зустріч. Так само без публічного попередження у квітні приїздив прем'єр Британії Борис Джонсон. 

Прем'єр-міністр Угорщини, яка кілька тижнів блокував ухвалення шостого санкційного пакета проти Росії з нафтовим ембарго, заявив, що Україна має право захищатись від російського вторгнення.

За словами Віктора Орбана, якщо уряд України вирішив боротися, це рішення не можна ставити під сумнів, навіть якщо букмекери не дають великих шансів на перемогу. 

Естонія викликала посла РФ після імперських паралелей від Путіна, який провів паралелі між епохою царя Петра І і сучасною Росією, якій випало "повертати і зміцнювати".

Віцеканцлер МЗС Естонії Рейн Таммсаар розповів, що висловив жаль з приводу слів Путіна, зокрема щодо естонської Нарви.

Нові опоненти надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС

Низка європейських країн не готові безумовно підтримати надання Україну статусу кандидата на вступ в ЄС на саміті Європейської ради наприкінці червня.

Про це йдеться у статті Кандидат з нюансами: що відбувається у ЄС перед історичним рішенням щодо України.

В останні дні з’явилися два нових опоненти. Це Данія та Швеція, які вклали чимало зусиль у реформи в Україні, передусім антикорупційні, і вирішили поставити кілька умов саме у цій сфері для наступного кроку ЄС.

Традиційно проблемними лишаються Нідерланди.

Уряд Нідерландів прийматиме рішення щодо підтримки надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС після висновку Європейської комісії. Єврокомісія має затвердити висновок 17 червня.

За даними джерел "Європейської правди", в ЄС підготували "позитивне" і "негативне" рішення щодо статусу кандидата для України.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба у розмові з главою МЗС Данії Єппе Кофодом заявив, що Україна розраховує отримати заслужений статус кандидата в члени ЄС.

У Данії відмовляються від рішення про статус кандидата для України до висновку Єврокомісії. Зокрема, міністр закордонних справ Данії Єппе Кофода заявив, що Данія підтримує європейське прагнення України, але рішення щодо надання статусу кандидата буде ухвалювати після отримання висновку Європейської комісії.

Президент України Володимир Зеленський закликав Європейський Союзи зробити "історичний крок", щоб підтвердити приналежність України до європейської родини.

Він сказав, що найближчими тижнями та днями Євросоюз може зробити історичний крок, який доведе, що слова про належність народу України до європейської родини – це не просто слова і не порожні слова

У Європейській комісії констатували, що думку щодо заявки України на членство в Європейському Союзі, яка необхідна для ухвалення офіційного рішення Європейською радою, виробляють у рекордно короткий час.

У Євросоюзі пройдуть концерти на підтримку членства України за участі "Квартал 95" і Monatik.

На думку канцлера Австрії Карла Негаммера, Україна може отримати статус кандидата на членство в ЄС тільки разом із іншими заявниками – зокрема Молдовою.

За словами Негаммера, ця пропозиція виникла в президента Франції Емманюеля Макрона. Він додав, що дискусії про кандидатський статус мають вестись із "обережністю й чесністю".

Тим часом, президентка Молдови Мая Санду провела телефонну розмову з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром, у якій висловила сподівання на підтримку Німеччини у рішенні про статус кандидата на вступ до ЄС для Молдови.

А от в Тбілісі вважатимуть несправедливим надання Україні і Молдові, але не Грузії, статусу кандидата в ЄС.

Щодо зброї та іншої допомоги Україні

ЄС передав українським правоохоронцями захисне спорядження на 3 млн євро.

В Україну доставили подаровані Чехією понтонні мости.

Макрон заявив про готовність поставити Україні більше важкого озброєння.

Чорногорія надасть Україні додаткову військову допомогу.

Фінляндія передасть Україні нову допомогу військового призначення.

Німеччина оголосила пакет медичної підтримки Україні. Проте, уряду країни складно говорити про графіки поставки зброї Україні.

Інше: новий поїзд на Прагу, останнє засідання суду по MH17

У Нідерландах відбулось останнє судове засідання щодо збитого над Донбасом MH17.

Китай попередив, що "без вагань почне війну" за Тайвань.

Чеський перевізник запускає регулярне залізничне сполучення між Прагою, Львовом і Києвом.

Польща і Україна починають збільшувати пропускну спроможність пункту пропуску "Краковець-Корчова".

У Франції запрацювала перша морська вітрова електростанція.

Суд в Італії відхилив позов посла РФ до газети, де писали про можливість "убивства Путіна".

Рада ЄС схвалила загальні підходи у реформі Шенгенської зони, що має на меті краще підготувати систему до можливих викликів.

Німеччина за останні 4 місяці збільшила обсяги імпорту з Росії - посол

Канада заблокувала російських активів на $328 млн.

Швейцарія схвалила шостий пакет санкцій проти РФ, в тому числі нафтове ембарго.

Це лише частина цікавих новин 10 червня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: