Переговоры Зеленского с ЕС о статусе кандидата, скандалы по немецкому оружию: все за выходные

Дайджест
Воскресенье, 12 июня 2022, 20:23

Розвідка Британії: Росії не вистачає точних сучасних ракет; комісія ООН з розслідування воєнних злочинів РФ відвідала Київщину; Росія відповіла погрозами на бажання Польщі збільшити контингент військ НАТО; німецький міністр заявив, що Україна не може довіряти Путіну щодо зернових коридорів; глава МЗС Латвії у Днем Росії побажав їй поразки в агресивній війні проти України; глава Єврокомісії провела переговори у Києві з Зеленським щодо заявки України на вступ до ЄС; прем’єр Грузії пообіцяв "сказати все", якщо ЄС відмовить Тбілісі у заявці на вступ; Німеччина має намір доставити в Україну 7 самохідних гаубиць Panzerhaubitze 2000 близько 22 червня; США закликали до бойкоту економічного форуму в Санкт-Петербурзі; німецький міністр застряг у ліфті з Віктором Ляшком під час візиту в Україну; Фінляндія відмовилась виконувати одну з умов Ердогана для вступу в НАТО; у Вільнюсі відкрили перший в ЄС український центр для біженців.

Більше важливих і цікавих новин 11 та 12 червня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! 

Комісія ООН щодо воєнних злочинів в Україні, РФ погрожує Польщі

Триває шістнадцятий тиждень повномасштабної війни Росії проти України. 

Розвідка Британії повідомляє, що через брак більш точних і сучасних ракет російські війська використовують застарілі та неефективні що призводить до побічних руйнувань та цивільних жертв.

Також повідомляється, що Росія готується задіяти в Україні резервні батальйони. Росії, швидше за все, доведеться покладатися на новобранців чи мобілізованих резервістів для перекидання цих підрозділів в Україну.

Зазначається, що Росія використовує свою перевагу у співвідношенні сил та артилерії, щоб поступово захопити територію у Сєвєродонецьку та навколо нього.

У боях на Донбасі загинули громадянин Чехії та громадянин Британії, що воювали проти росіян.

Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування злочинів Росії в Україні відвідала Київську область.

Зокрема керівник Національної поліції Київщини Андрій Нєбитов і головний слідчий Київщини Віктор Луговий провели робочу зустріч із міжнародними експертами та владою Ірпеня "щодо механізмів документування воєнних злочинів росіян.

Олексій Кулеба нагадав, що на Київщині вже знайшли понад 1300 убитих російськими військами мирних жителів, і в процесі розчищення територій від завалів зруйнованих будинків це число продовжує зростати.

Як відомо, незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні здійснить свою першу місію до країни з 7 до 16 червня.

Президент Володимир Зеленський вважає, що, навіть якби  Україна була членом НАТО, усе одно відбулася б "битва за незалежність України", але виглядала вона по-іншому.

За його словами, не було б стільки втрат, міг би бути якийсь невеличкий військовий конфлікт чи провокації з боку Росії, їх непогодження тощо.

А президент Польщі Анджей Дуда заявив, що країни східного флангу НАТО хочуть збільшення військ Альянсу на своїй території.

В МЗС РФ заявили, що Росія повинна буде "нейтралізувати потенційні загрози" своїй безпеці у випадку збільшення військ НАТО в Польщі.

Директор третього європейського департаменту МЗС Росії Олег Тяпкін зазначив, що ще до 2014 року уряди Польщі все більш наполегливо домагалися зміцнення східного флангу НАТО і розміщення натівських контингентів на своїй території.

Крім того, у МЗС РФ натякнули, що можуть завдати ядерного удару по Польщі. Зокрема, офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова заявила, що депутат Європарламенту від Польщі, екс-глава МЗС країни Радослав Сікорський, який запропонував повернути Україні ядерну зброю через порушення Росією Будапештського меморандуму, ставить під удар польський народ.

А ще Захаровій привиділась "американська біолабораторія" в Грузії.

Щодо попередження від Байдена про вторгнення Росії

Президент США Джо Байден заявив, що президент України Володимир Зеленський відкидав його попередження про те, що Росія вторгнеться до України.

За словами Байдена, Зеленський і багато людей не хотіли чути про те, що російські війська збираються перетнути кордон. 

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що в Києві знали про підготовку Росією вторгнення і готувались до нього, натомість інші держави, попри наявність розвідданих про підготовку нападу, затягнули з поставками важкої зброї.

За словами Подоляка, Україна готувалася до війни з минулого року: інформацію про майбутнє вторгнення давали не тільки західні розвідки, а й українська. При цьому, як зазначає радник голови Офіс президента, якщо хтось давав Україні три дні, українська розвідка казала: вистоїмо.

Посол США в Україні Бріджит Брінк після звинувачень Байдена запевнила, що він дуже поважає Зеленського.

Слід також додати, що за даними Politico, попри кількатижневі попередження про російське вторгнення в Україну ОБСЄ виявилась неготовою відреагувати на атаку - вона хаотично евакуювала свій міжнародний персонал з України, не подбавши при цьому про українських працівників.

Заяви політиків ЄС щодо Путіна

Колишній італійський прем’єр-міністр, лідер правої партії "Вперед, Італіє!" Сільвіо Берлусконі заявив, що на початку вторгнення Росії в Україну двічі безуспішно намагався додзвонитися Владіміру Путіну.

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський відкинув заяву президента Франції Еммануеля Макрона про те, що Росію на чолі з Владіміром Путіним не можна принижувати.

Він зазначив, що Росія – агресор, "і ми не повинні брати до уваги ні приниження, ні не приниження. За словами Ліпавського, Макрон, напевно, не дуже добре розуміється на питанні, Путіну все одно, як Росію сприймають на Заході.

Міністр сільського господарства Німеччини Джем Оздемір заявив, що Україна не може довіряти Путіну щодо зернових коридорів. До речі, федеральний уряд Німеччини планує створити фонд для закупівлі зернових контейнерів, щоб прискорити експорт зернових із України в умовах морської блокади.

А президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр розкритикував колишнього канцлера Герхарда Шредера за його ділові зв'язки з Росією.

Міністр закордонних справ Латвії Едгар Ринкевичс побажав Росії у день національного свята поразки у війні.

"Євросоюз на порозі історичного рішення"

11 червня глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн провела переговори у Києві з президентом Володимиром Зеленським і заявила, що вони дозволять фіналізувати оцінку заявки України на вступ до ЄС до кінця наступного тижня.

Урсула фон дер Ляєн заявила, що Європейський Союз стоїть на порозі "історичного рішення" напередодні саміту 23-24 червня, де розглядатимуть питання надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС.

За її словами, викликом буде вийти з саміту ЄС з єдиною позицією, "що відображає масштаби цього історичного рішення".

Вона наголосила, що Україна багато чого досягла за останні роки, але багато ще треба зробити.

У Києві глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн також відвідала поранених на фронту українських військових.

Президент України Володимир Зеленський під час візиту глави Єврокомісії до Києва заявив, що від того, чи надасть ЄС Україні статус кандидата на вступ, залежить майбутнє європейського проєкту.

Віцепрем'єр-міністр з євроінтеграції Ольга Стефанішина повідомила, що рішення про надання Україні статусу кандидата на вступ в ЄС на саміті 23-24 червня повинно мати юридичний характер.

За її словами, юридичний характер - це надання Україні конкретного статусу, яке зафіксує політичну волю лідерів і створить можливість і для фінансування, і для відновлення держави. 

Глава Бундестагу Бербель Бас закликала надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС та забезпечити якнайшвидший вступ України до Союзу.

Довкола будівлі Berlaymont Європейської комісії у Брюсселі активісти 12 червня утворили живий ланцюг, щоб підтримати надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС.

Тим часом, прем’єр Грузії Іраклій Гарібашвілі пообіцяв "сказати все", якщо ЄС відмовить Тбілісі у заявці на вступ до ЄС.

При цьому Гарібашвілі заявив, що Грузія не змінить курс на ЄС у разі відмови в статусі кандидата.

Скандали щодо німецької зброї

Посол України у Німеччині Андрій Мельник повідомив, що Німеччина має намір доставити в Україну 7 самохідних гаубиць Panzerhaubitze 2000 близько 22 червня.

Посол зазначив, що, попри обіцянки, Німеччина досі не доставила в Україну жодну одиницю важкої зброї.

Крім того, очікується поставка 15 Gepard - до кінця липня, ще 15 - до кінця серпня.

Виробник німецьких Marder заявив про готовність негайно передати їх Україні. У виробника додають, що коли та куди він має бути доставлений, вирішує федеральний уряд. 

Також, за даними Spiegel, влада Німеччини відкинула пропозицію Іспанії передати Україні близько 40 танків Leopard 2A4 після їх модернізації.

Зазначається, що якби Берлін погодився на пропозицію, то це був би перший випадок, коли країна-член НАТО поставила танки Україні.

Нагадаємо, 5 червня видання El Pais повідомило, що Іспанія хоче поставити Україні німецькі основні бойові танки Leopard 2 A4. 

Як правило, федеральний уряд Німеччини має схвалювати такий експорт озброєнь, тому що контракти на закупівлю містять так звані застереження щодо кінцевого використання.

7 червня канцлер Олаф Шольц заявив, що Іспанія не зверталась до Німеччини з приводу експорту танків.

Щодо санкцій та ізоляції Росії

Шведська Національна рада з питань торгівлі повністю заборонила постачання в Росію продукції пакувального заводу Tetra Pak, який займав найбільшу частку на російському ринку.

Прокуратура Марселя розпочала розслідування, яке може призвести до конфіскації яхти Amore-Vero, яка, ймовірно, належить главі "Роснефти" Ігорю Сечину.

Яхта вартістю понад 120 мільйонів євро була заблокована французькою владою 28 лютого як актив підсанкційного російського мільярдера і підозрюється в спробі залишити європейські води, щоб уникнути санкцій.

США закликали держави та компанії бойкотувати економічний форум в Санкт-Петербурзі через війну в Україні.

Інше: таємничий літак з Литви, перший тур виборів у Франції

Німецький міністр застряг у ліфті з Ляшком під час візиту в Україну.

В МЗС розповіли подробиці експорту зерна в умовах морської блокади РФ.

Таємничий літак з Литви без дозволу пролетів через 6 країн НАТО.

Посол Британії показала круасан Бориса Джонсона у київському кафе.

Фінляндія відмовилась виконувати одну з умов Ердогана для вступу в НАТО.

У Вільнюсі відкрили перший в ЄС український центр для біженців.

У Франції проходить перший тур парламентських виборів.

У Тбілісі на вулиці знайшли документи з особистими даними дипломатів.

Німеччина зняла всі коронавірусні обмеження на в’їзд.

Королева Британії стала другим монархом у світі за тривалістю правління.

Це лише частина цікавих новин 11 та 12 червня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: