РФ угрожает Британии, Болгария предоставит оружие, Турция не пускает Швецию в НАТО: новости дня

Дайджест
Четверг, 3 ноября 2022, 22:25

"Зернова угода" все ще лишається у центрі уваги. 

Після відновлення "зернового коридору" порти України залишили ще 6 суден.

Тим часом, у Кремлі заявили, що попри повернення РФ до "зернової угоди" рішення щодо того, чи буде її продовжено у листопаді, ще не ухвалене.

РФ здійснила ракетний обстріл по орендованому китайською корпорацією терміналу в Миколаївському морському порту, внаслідок якого було знищено 17 тисяч тонн соняшникової олії на суму 26 мільйонів доларів США.

МЗС закликає Пекін тиснути на Москву після обстрілу китайського терміналу в Миколаєві.

Швейцарія виділяє Україні майже $100 млн на відновлення енергоінфраструктури, проте не дозволила Німеччині передати ЗСУ боєприпаси для "Гепардів".

Парламент Болгарії розблокував постачання військової допомоги Україні.

Всі важливі і цікаві новини дня 3 листопада – у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

"Зернова угода"

Після відновлення "зернового коридору" порти України залишили ще 6 суден.

Як відомо, 2 листопада Росія передумала і повернулась до "зернової угоди".

В міноборони окупантів заявили, що Росія отримала "письмові гарантії" від України щодо невикористання зернового коридору для ведення бойових дій проти РФ.

Пізніше президент РФ Владімір Путін заявив, що Москва може вийти із Чорноморської зернової ініціативи в разі, якщо Україна порушить надані нею гарантії не використовувати "зерновий коридор" для атак на Чорноморський флот РФ.

У МЗС України спростували заяву Путіна про те, нібито Україна взяла якісь нові зобов'язання щодо виконання "зернової угоди". 

Про те, що міститься у нових домовленостях, які розблокували Чорне море для рейсів торгових кораблів до та з українських портів читайте у статті редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка Приниження Путіна та перемога Ердогана: чому Росія повернулася до "зернової угоди".

У Кремлі заявили, що попри повернення РФ до "зернової угоди" рішення щодо того, чи буде її продовжено у листопаді, ще не ухвалене.

"До 19 числа, перед тим як ухвалювати рішення про продовження, звичайно, потрібно буде дати загальну оцінку ефективності виконання угоди, оцінку того, як були реалізовані всі сторони домовленостей, потім вже виходити на якісь рішення", - сказав речник президента Росії Дмітрій Пєсков. 

Нагадаємо, 29 жовтня, після вдалих ударів ЗСУ по російській базі в окупованому Севастополі, Москва оголосила, що через українську атаку по своїх військових кораблях призупиняє участь у "зерновій угоді" та роботу угоди загалом.

Міноборони Росії заявило, що британські військові провели підготовку українських військ до "нападу" на Севастополь у суботу вранці, і що нібито ці британські військові  перебувають в українському Очакові.

Російський посол у Великій Британії Андрєй Келін заявив, що має "докази" нібито причетності Лондона до атаки на Чорноморський флот Росії, що базується в окупованому Криму й використовується у війні проти України.

Також РФ пригрозила Британії непередбачуваними наслідками через "атаку дронів" у Криму.

Війна з РФ

Британська розвідка повідомляє, що втрати російської армії у бронетехніці на тлі українського наступу в середині жовтня сягали до понад 40 одиниць на день.

Міністр оборони США Ллойд Остін висловив упевненість у тому, що українські війська можуть відвоювати окуповане Росією правобережжя Херсонської області включно з адміністративним центром.

Крім того, як заявив західний чиновник, Росія підготувала підґрунтя для виведення своїх військ з Херсона.

РФ здійснила ракетний обстріл по орендованому китайською корпорацією терміналу в Миколаївському морському порту, внаслідок якого було знищено 17 тисяч тонн соняшникової олії на суму 26 мільйонів доларів США. Інший термінал, яким володіє Китай, знаходиться під загрозою обстрілів.

А МЗС закликає Пекін тиснути на Москву після обстрілу китайського терміналу в Миколаєві.

Комітет у закордонних справах парламенту Чехії визнав російський режим терористичним.

Місія Міжнародного агентства з атомної енергії після перевірки трьох об’єктів не знайшла ніяких підтверджень російським заявам про те, що Україна нібито розробляє "брудну бомбу". 

Тим часом, уряд Німеччини спростував слова президента Туреччини про те, що в розмові з ним канцлер Олаф Шольц зазначив необхідність "шукати спільну мову" з Росією, щоб завершити війну в Україні.

Допомога Україні 

Швейцарія виділяє Україні майже $100 млн на відновлення енергоінфраструктури, проте не дозволила Німеччині передати ЗСУ боєприпаси для "Гепардів".

Парламент Болгарії розблокував постачання військової допомоги Україні.

Євросоюз уже надав Україні 22 млрд євро допомоги.

"Європейський Союз вже виділив 22 мільярди євро на підтримку України – 22 мільярди євро. І я не враховую тут військову підтримку, яка надається на двосторонній основі державами-членами", – зазначив головний дипломат Європейського Союзу Жозеп Боррель.

Країни G7 допоможуть Україні підготуватися до зими.

Сенатори США під час візиту до Києва пообіцяли продовжити двопартійну підтримку після виборів.

Туреччина не пускає Швецію в НАТО

Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що Швеція та Фінляндія виконали всі вимоги для вступу до НАТО, і закликав Туреччину ратифікувати відповідний протокол.

Проте, у Туреччині не погодилися з тим, що Фінляндія та Швеція виконали вимоги для вступу до НАТО.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу наголосив, що Анкара є однією з найбільш активних прихильниць розширення Альянсу, і додав, що очікує від Стокгольма й Гельсінкі більш активних заходів з протидії тероризму, що буде обговорене в подальшому на зустрічах із їхніми представниками.

Раніше Bloomberg із посиланням на джерела повідомило, що Туреччина навряд чи підпише заявку Швеції на членство в НАТО до кінця року, і шанси на те, що це станеться ще до виборів, які відбудуться наступного року, невеликі.

Молдова

Молдова вперше імпортувала газ через українську схему реверсу.

Як повідомлялося, молдовська державна компанія Energocom також закупила на біржі в Румунії на 3 листопада 8,04 ГВт-год електроенергії - це 65% від необхідного Молдові обсягу споживання.

Нагадаємо, на початку осені 2022 року Кремль взявся випробовувати міцність молдовської енергосистеми. У жовтні знизив постачання газу на 30% від контрактного обсягу. А фактично з 1 листопада урізав газ наполовину. Таке урізання означало, що Молдова втрачає також головне джерело електроенергії.

Крім того, через обстріли української інфраструктури Росією Молдова більше не має змоги купувати електроенергію в України.

Читайте також про те, як газ та гроші Кремля стали зброєю війни з прозахідною владою Молдови.

Команда президентки Санду обрала за рецепт… боротьбу з корупцією. Зараз тривають гучні процеси та затримання.

У Молдові після обшуку в офісі партії "Шор" затримали 8 осіб.

Інше: землетрус в Румунії та Одесі

Річна інфляція в Туреччині встановила новий антирекорд: 85,51%.

Румунію сколихнув землетрус магнітудою 5,4, поштовхи відчули і в Одесі.

Понад 80% українських біженців у Нідерландах знайшли роботу.

Поліція Варшави покарала співробітників, які погрожували українцеві.

У Німеччині побільшало схильних вірити у російські пропагандистські наративи, особливо на сході.

Міжнародне енергетичне агентство прогнозує гостру нестачу газу в Європі у 2023 році.

Нацасамблея Франції достроково закрила засідання через расистський вигук депутата.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: