Військова освіта і програми розвитку: що дали 20 років партнерства України з НАТО

Понеділок, 8 січня 2018, 13:42 — Європейська правда
У програмі НАТО «Вдосконалення військової освіти» беруть участь військовослужбовці шести військових навчальних закладів у Львові, Одесі, Житомирі та Києві.

Україна та НАТО минулого року відзначали 20-річчя партнерства. З цієї нагоди київський Центр інформації та документації НАТО створив проект #20together, де українці діляться історіями співпраці з Альянсом; "Європейська правда" рада долучитися до цієї ініціативи.

Наш третій текст присвячений гуманітарному виміру співпраці України та НАТО. Перші два розповідали про військовий аспект нашої співпраці та наукове співробітництво. Але є ще одна сфера, якій НАТО приділяє велику увагу – професійний розвиток та стратегічні комунікації.

Програма професійного розвитку НАТО (PDP)

Започаткована у 2005 році Програма професійного розвитку НАТО допомагає готувати цивільних службовців у сфері безпеки та оборони, які в подальшому будуть на місцях впроваджувати ефективні механізми демократичного управління.

У 2015 році бюджет програми було значно збільшено, завдяки чому її учасниками стали 2500 українських чиновників, 700 з них вдосконалили свої знання англійської мови.

В останні два роки програма сфокусована на підтримці оборони та зусиллях з реформування сфери безпеки України. Для цього учасники програми розвивають навички управління та покращують знання англійської мови, вивчають нові методи захисту критичної інфраструктури, кібербезпеки та міжвідомчої співпраці.

Громадська дипломатія і стратегічні комунікації

У НАТО надають особливого значення інформуванню громадськості про відносини України з Альянсом і переваги, які забезпечує ця співпраця в процесі впровадження реформ. Країни-члени Альянсу прагнуть підвищити обізнаність українців із діяльністю НАТО і роз'яснити, у чому полягають відносини Україна-НАТО.

У 2015 році Україна та НАТО підписали Дорожню карту партнерства у галузі стратегічних комунікацій для надання консультацій та обміну досвідом у цій галузі. У Києві працює Центр інформації та документації НАТО, який організовує семінари і зустрічі, а також координує взаємні візити представників НАТО та України.

НАТО також допомагає розбудовувати потенціалу українського уряду у галузі громадської дипломатії, відносин зі ЗМІ і стратегічних комунікацій. А ще – підтримує Український кризовий медіацентр задля поширення достовірної інформації про події на окупованому Кримському півострові і на Сході України.

До речі, Альянс – одна з небагатьох міжнародних організацій, яка визнає і постійно наголошує, що Росія є окупантом на українській землі.

Освіта для військових

Україна з 2012 року бере участь у програмі НАТО DEEP (Defence Education Enhancement Program), яка допомагає країнам-партнерам у розвитку та реформуванні системи військової освіти. Основна увага приділяється питанням опрацювання програм певних навчальних дисциплін та методиці їх викладання у визначених вищих військових навчальних закладах.

У 2016 році завершився перший етап програми, головними темами якого були інституційні та організаційні зміни і підвищення професійного рівня викладацького складу. Починаючи з 2017 року, DEEP Ukraine приділяє основну увагу вдосконаленню учбових планів відповідно до стандартів НАТО.

В сучасних умовах підготовка військовослужбовців, майбутніх командирів планується з урахуванням можливості виконання завдань в АТО із застосуванням досвіду НАТО. Простіше кажучи – випускника військового вузу необхідно підготувати так, щоб він міг почати виконання обов’язків в найкоротший термін після розподілення до військового підрозділу. Новий етап програми розрахований до 2020 року і буде частиною загальної реформи Збройних сил.

Співпраця України та НАТО продовжує розвиватися і одним з нових напрямів стала соціальна адаптація військовослужбовців. Норвегія, наприклад, фінансує програму, яка пропонує перепідготовку військових запасу та членів їх сімей за двома напрямами: підприємництво у сфері туристично-ресторанного бізнесу та у сфері оздоровчо-рекреаційної діяльності.

Співробітництво України та НАТО постійно поглиблюється і змінюється відповідно до нових викликів та безпекових умов. В Альянсі постійно підтверджують, що готові й надалі підтримувати реформи на євроатлантичному шляху України і надавати необхідну фінансову підтримку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.