ЄС не залишить Антикорупційний суд без підтримки або Чому варто йти на конкурс до нового суду

Вівторок, 11 вересня 2018, 08:35 — , Антикорупційна ініціатива ЄС

Наразі українська громадськість та міжнародна спільнота пильно спостерігають за процесом створення Вищого антикорупційного суду (ВАКС), зокрема за проведенням конкурсу на посади суддів ВАКС. Ми це бачимо: велика увага приділяється тому, щоб конкурс і відбір суддів пройшли чесно і прозоро, а в новий орган влади прийшли віддані справі правосуддя високопрофесійні кандидати з незалежною позицією, бездоганною репутацією та значним досвідом роботи.

Я хочу детально зупинитися на тому, яку підтримку Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні та інші міжнародні організації надаватимуть на всіх етапах проведення конкурсу і яким чином буде забезпечена його прозорість і відкритість.

В першу чергу я хочу відзначити одну з головних особливостей даного конкурсу, а саме те, повноваження Громадської ради міжнародних експертів (далі - Ради експертів), яка допомагатиме Вищій кваліфікаційній комісії суддів України (ВККС) перевіряти кандидатів на відповідність критеріям, визначених законом. Склад цієї Ради затвердить Вища кваліфкомісія суддів, а от кандидатів для неї запропонують 15 міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює у сфері протидії та боротьби з корупцією.

Наразі триває узгодження єдиного списку кандидатів до Ради експертів.

Координацією зусиль на цьому етапі займається Європейський Союз.

А до середини вересня список із мінімум 12 міжнародних експертів повинен бути спрямований до ВККС.

Я впевнена в тому, що участь у цьому процесі міжнародних експертів - звісно, у співпраці з українськими органами влади, не тільки забезпечить необхідну прозорість і об'єктивність конкурсу, а й підвищить довіру до новоствореного суду та перешкодить призначенням на посади суддів кандидатів, які не відповідають визначеним у законі критеріям.

Вперше міжнародні експерти гратимуть безпрецедентну роль в процесі добору суддів.

Вони мають повноваження не лише оцінювати доброчесність і професіоналізм кандидатів. Ради експертів за ініціативи не менше трьох її членів може підняти питання про відповідність критеріям щодо будь-якого кандидата на посаду судді Антикорупційного суду. Для цього скликається спеціальне спільне засідання ВККС та Ради. І якщо більшість учасників цього засідання, включаючи не менше половини міжнародних експертів проголосують за невідповідність кандидата - то він чи вона припиняє участь у конкурсі.

Результати кожного етапу конкурсу також будуть опубліковані на сайті ВККС, тому кожен українець також зможе спостерігати за процесом відбору суддів.

Члени Ради експертів матимуть доступ до досьє кандидатів в судді ВАКС, а також до відкритих державних реєстрів та баз даних - так само, як і члени ВККС. Також міжнародні експерти будуть самі збирати, перевіряти, аналізувати інформацію про кандидатів, надавати цю інформацію ВККС, а в разі необхідності брати участь в спеціальному спільному засіданні з ВККС і проводити зустрічі з кандидатами, якщо виникнуть сумніви в їх відповідності критеріям.

У медійному просторі звучали побоювання, що міжнародні експерти не впораються з перевіркою великої кількості інформації про кандидатів до ВАКС, особливо з огляду на стислі часові рамки їх залучення до роботи Ради.

Хочу підкреслити: ми вже маємо на це відповідь.

Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні та інші міжнародні партнери нададуть членам Ради експертів технічну підтримку. Щоби Громадська рада міжнародних експертів повноцінно функціонувала й ефективно виконувала покладені на неї функції, буде створено секретаріат, який надаватиме членам Ради посильну аналітичну та експертну допомогу.

Наразі ми надаємо допомагаємо у розробці всеосяжної внутрішньої нормативної бази для роботи Ради (потрібно створити регламент, процедури, критерії оцінки кандидатів тощо), а також підбираємо експертів для Секретаріату, що матиме важливе значення для реалізації мандата Ради експертів.

Хочу також відзначити, що для правників цей конкурс на заповнення вакансій суддів – це унікальна можливість зробити важливий крок у своїй кар'єрі та стати частиною нового суддівського корпусу. Це також дає можливість отримати унікальні можливості для професійного росту і розвитку у майбутньому - наприклад, приєднатися до міжнародних професійних мереж у сфері правосуддя чи до суддівських асоціацій.

За фахом я сама юрист, була суддею й очолювала Апеляційний суд в Грузії. Для мене очевидно, що посада судді - це одна з найвищих точок професійної самореалізації для правника. Це - можливість отримати престижну посаду з конкурентоспроможною оплатою праці, і що не менш важливо, стати частиною змін в країні.

Тому я звертаюся до всіх правників України з закликом подаватися на посаду судді Вищого антикорупційного суду! Будьте впевнені, конкурс пройде чесно, прозоро і відкрито.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.