Співпраця замість ейфорії: як вплинуть вибори 2019 року на відносини України та ЄС

Вівторок, 8 січня 2019, 09:05 — , Інститут східноєвропейських досліджень, Варшава
Фото: forum-ekonomiczne.pl

"Європа і Україна після 2019 року. Що варто продовжувати, а що треба змінити?" – під таким гаслом у місті Жешув (Польща) 24-25 січня відбудеться черговий, вже дванадцятий Форум Європа–Україна. "Європейська правда" буде інформаційним партнером заходу.

* * * * *

2019 – це рік виборів. У березні в Україні відбудуться вибори президента, а восени – парламенту. В Європейському Союзі після травневих виборів до Європарламенту буде сформована нова Європейська комісія, а згодом країни-члени ЄС оберуть нового голову Європейської ради. Вибори проводитимуть також у низці європейських країн, в тому числі в сусiдній з Україною Польщі.

У такому "виборчому" контексті слід подумати та відверто порозмовляти на тему досягнень та недоліків як з європейського, так і з українського боку у різних сферах, що мають стосунок до зміцнення відносин та зв'язків.

Ми вже далеко відійшли від ейфорії 2014 року.

Далеко не всі європейці та українці у захваті від темпів і наслідків реформ, котрі мали на меті прискорення інтеграції України до західного цивілізаційного простору. Багатьом західна підтримка України здається недостатньою; іншим, котрі вважають, що результати цієї допомоги мізерні – надмірною.

Одні критикують умови, які супроводжують надання пільгових кредитів, інші вважають, що фінансова допомога Україні пов'язана з великими ризиками. Те ж саме можна сказати про санкційну політику стосовно російського агресора. Є прихильники її загострення, але зростає також кількість противників санкцій.

Звичайно, в Європі помічають явні ознаки відновлення української економіки та зміцнення економічної та політичної співпраці із західними країнами. Однак також розуміють, що влада, котра хоче проводити зміни, повинна мати міцну підтримку в суспільстві.

Яким чином результати виборів в Україні можуть вплинути на темпи "європеїзації", тобто модернізації та розвитку України, у 2019 та наступних роках? Це тема для серйозної розмови.

Слід відзначити, що Форум Європа–Україна має свою багаторічну традицію. Головне завдання конференції – створити умови для конкретних дискусій про майбутнє і тим самим підвищити рівень розуміння європейцями того, що відбувається в Україні.

Організатором Форуму є Інститут східноєвропейських досліджень, а співорганізатором – структура місцевого самоврядування, правління Підкарпатського воєводства. Головним партнером є Польсько-Українська господарська палата, котру очолюють колишні міністри економіки обох країн. Інші партнери – це державні та неурядові установи, престижні вищі навчальні заклади та відомі аналітичні центри.

Протягом останнього десятиліття на Форумі Європа–Україна виступили багато відомих особистостей, у тому числі міністри, парламентарі, представники місцевого самоврядування, неурядових організацій та установ ЄС, науковці, бізнесмени та митці.

Учасники конференції представляють різні країни. Окрім Польщі та України, на Форум також приїжджають численні учасники з держав Центральної і Західної Європи.

Цьогоріч, незважаючи на передвиборчий перiод, організатори очікують на приїзд групи українських урядовців, парламентарів і представників місцевого самоврядування з областей, найбільш зацікавлених у польсько-українській співпраці та європейській інтеграції.

Заплановано проведення двох пленарних сесій. Перша з них буде присвячена змінам, котрі можуть відбутися найближчим часом, після виборів, як в Україні, так і в українсько-європейських відносинах. Друга сесія має відповісти на питання про нові можливі та реальні й практичні кроки, котрі слід сьогодні планувати задля пришвидшення української інтеграції на європейському та євроатлантичному просторі.

Окрім того, під час ХІІ Форуму Європа–Україна організатори планують провести більше ніж 40 панельних дискусій, які будуть розділені на чотири програмних блоки: бізнес та економіка, європейська інтеграція та реформи, міжнародна політика, а також суспільство, освіта та соціальна політика. В рамках блоку, який буде присвячений реформам та втіленню Угоди про асоціацію Україна–ЄС, найбільше зацікавлення викликають теми, пов’язані зі "Східним партнерством", децентралізаційною реформою, ситуацією на кордоні між Україною та ЄС.

В економічному блоці найцікавіші дискусії стосуватимуться енергетичної безпеки, перспектив появи нових європейських інвестицій в українському сільському господарстві, побудови інноваційної економіки, бар’єрів, котрі перешкоджають торгівлі та інвестиціям.

Частина Форуму, присвячена міжнародній політиці, відповість, зокрема, на питання, як протистояти новітнім загрозам з боку Російської Федерації, якими можуть бути наслідки Brexit для ЄС та України, як зміцнити співпрацю країн ініціативи Тримор’я з Україною, як успішно протидіяти російській пропаганді в Європі тощо. Будемо також говорити про нові ініціативи в українсько-польських взаєминах та зміни у східній політиці Німеччини.

Невід’ємною складовою XII Форуму Європа-Україна стане міжнародна виставка – Східний ярмарок.

У ній візьмуть участь компанії, які планують встановити або розширити ділову співпрацю в регіоні Центральної та Східної Європи. Минулого року учасниками ярмарку були понад 90 компаній з Польщі, України, Молдови, Румунії та Угорщини. Сподіваємось, що цей захід не лише надасть можливість представити пропозиції фірм з різних держав та регіонів, а й стане шансом для поглиблення співпраці між ними.

Взяти участь у Форумі можна за допомогою електронної реєстрації на інтернет-сторінці.

Організатори конференції щиро запрошують гостей з України до участi у заході. I сподіваються, що XII Форум Європа–Україна стане доброю нагодою для політиків, бізнесменів, експертів та громадських активістів не тільки для обміну думками, але й для зміцнення реальної співпраці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.