Торговий представник України: Про успіхи в просуванні експорту тепер говорити набагато важче

Четвер, 4 лютого 2016, 14:47 — , Європейська правда

Разом із міністром економічного розвитку Айварасом Абромавичусом у відставку подала вся керівна команда міністерства. У тому числі і торговий представник України Наталія Микольська. Відставка відбулася під час чергового загострення "торгових війн" з РФ. Саме тому Микольська планує остаточно залишити посаду лише після вирішення найгостріших проблем. 

Водночас торговий представник визнає: корупційні скандали суттєво послаблюють можливості України для розвитку експорту. Зокрема, під загрозою опинилися масштабні урядові плани по залученню інвестицій та просуванню українського експорту в світі. 

– Насамперед, розкажіть про вчорашні події. Як ви дізналися про відставку міністра та чи були у вас консультації з ним?

– Міністр повідомив нас про своє рішення, і у всіх нас була можливість прийняти власне рішення. Звичайно, ця ситуація склалася не в останні дні. Тому ми мали можливість подумати, як діяти. Звичайно, ніякого тиску на кшталт "ми маємо піти усі разом" не було. Але так склалося, що у всіх була своя мотивація зробити аналогічний крок.

– А яка ваша мотивація?

– Моя робота була ефективною саме завдяки командній співпраці. Зважаючи на те, що команда йде, я не можу чітко брати на себе зобов’язання давати такі ж результати, працюючи в будь-якій іншій команді.

Ефективність роботи торгового представника принципово залежить від рівня співпраці з іншими членами команди.

 

І друге, що надзвичайно важливо для розвитку експорту – це фінансовий ресурс. І цей ресурс не з’явиться нізвідки, він може з’явитися завдяки більш ефективному виконанню державою своїх функцій, у тому числі – з управління держпідприємствами. Адже позапланові надходження від роботи цих підприємств можна було направити на фінансування програм з підтримки експорту.

– У своїй роботі ви відчували проблеми, подібні то того, про що заявив міністр?

– Якщо йдеться про тиск з приводу призначень, то, на щастя чи на жаль, сфера, в якій я працюю, у нинішньому стані не становить значного інтересу для таких впливових людей. 

Тому я не можу говорити про тиск на себе. Навпаки – всі мої ініціативи, після підтримки міністра, завжди знаходили підтримку і на вищому рівні, включаючи особисто прем’єр-міністра. 

Але ми маємо системну проблему – відсутність розподілу повноважень та влади.

Якщо комусь дають виконувати певні функції, а конкретно – якщо в Україні було затверджено технократичний уряд, то він має працювати, не зазнаючи тиску ані від адміністрації президента, ані від парламентаріїв. Дотримуючись лише трьох документів: закону про Кабмін, коаліційної угоди та плану діяльності уряду.

– Як відбуватиметься просування експорту та захист від економічної агресії РФ в умовах відставки керівництва профільного міністерства?

– Я обговорила це питання з прем’єр-міністром. Я чітко акцентувала, що працюватиму тут – причому посада неважлива, – щоби якщо не завершити, то довести до певного проміжного результату всі ті справи, яким ми дали старт.

Насамперед йдеться про наші проблемні питання з Російською Федерацією.

Про успіхи в інших напрямках: просування експорту, залучення іноземних інвестицій, тепер, в умовах відсутності командної роботи всередині уряду та коаліції, говорити набагато важче.

– Ви маєте на увазі проблеми з фінансуванням цих проектів?

– Не лише. Просування експорту – це робота всіх міністрів, прем’єр-міністра та президента.

– А на якому рівні були проблеми?

– На багатьох позиціях – не хочу деталізувати – були люди, не зацікавлені в цій роботі. За різних причин.

Це і є системна проблема – коли

міністри, замість реформування, виступають "волнорізами" для певних запитів та телефонних дзвінків.

Те ж відбувається з Кабміном в цілому – замість нормальної роботи ми вимушені звітувати в парламенті, куди мало хто з депутатів доходить. А потім – ще й додатково на засіданнях фракцій, хоча ці ж питання можна було б задати на годині уряду.

– Ваш новий статус виконуючого обов’язки вплине на можливості повноцінно представляти Україну на торгових переговорах?

– По-перше, нашу відставку ще треба прийняти. Рішення було ухвалене вчора, сьогодні ми підготуємо і подамо всі необхідні документі, а "в.о." я стану вже після розгляду цього питання на Кабміні.

Чи вплине це на ефективність? Звичайно – вплине! Так само, як на неї вплине нинішня ситуація з іміджем України, зважаючи на всі нинішні скандали.

Простий приклад – часто західні компанії відмовляються від купівлі української продукції, адже чудово розуміють, що, зважаючи на корупцію на митниці, цей товар може не доїхати вчасно або мати інші корупційні ризики. Це також не сприяє розвитку експорту.

– Чи можлива корекція вже затверджених урядових заходів з підтримки експорту? Наприклад, інвестиційних форумів (один з них був запланований у Нідерландах наприкінці березня і мав стати ключовим елементом кампанії до референдуму. – ЄП).

– Я поки що не стала б коментувати ці питання.

У нас попереду звіт уряду, його переформатування.

Все це набагато масштабніші події, ніж моя відставка, а тому щодо планів поки не варто говорити.

– Останнє питання. Якщо ваша відставка буде прийнята, ви плануєте повернутися в юридичний бізнес чи йти в політику?

– Насамперед – відпочити, провести час із родиною та подумати. Однозначно – я залишаюся у країні та продовжую займатися міжнародною торгівлею. В якій іпостасі – поки сказати не можу.


Інтерв'ю взяв Юрій Панченко,

редактор "Європейської правди"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.