ЄС перевірить податкові пільги в Ірландії та інших країнах-членах

Середа, 11 червня 2014, 11:41

Європейська комісія планує запустити офіційне розслідування з метою з’ясувати, чи податкові пільги,які використовуються для залучення міжнародних компаній, порушують правила державної допомоги, прийняті в ЄС.

Перевірка, ймовірно, покриє Ірландію, Люксембург і Нідерланди, про що буде оголошено на прес-конференції в середу (11 червня) єврокомісаром по питанням конкуренції  Хоакіном Альмунія.

Зокрема, дана перевірка здійснюватиметься в Ірландії і матиме на меті дослідити податкові пільги надані урядом корпорації Apple. Також чиновники ЄС збиратимуть інформацію про податкові угоди в Люксембурзі і Нідерландах з осені минулого року.

Окрім Apple перевірка зачепить Amazon і Starbucks, котрі, як повідомляється, платять крихітні суми податків за свої європейські операції.

У листопаді минулого року, Комісія представила плани щодо запобігання створення особливих умов оподаткування для великих міжнародних компаній. В ЄС вважають, що ухилення від сплати податків коштує приблизно € 1 трильйон щороку.

"Через прогалини в національних податкових законах, багато з найбільших транснаціональних компаній платять дуже низькі податки, і вони не повинні порушувати закон, щоб зробити це", сказав Альмунія на  Європейському форумі з конкурентоспроможності на початку цього року.

Варто зазначити, що Apple наразі платить податкову ставку у розмірі 3,7% від їх прибутку, отриманого за межами США. В той ж час мережа кав’ярень Starbucks заплатила Великобританії корпоративний податок в розмірі 8,6 млн. фунтів стерлінгів в період з 1998 по 2011 рік при продажах на більш ніж 3 млрд. фунтів стерлінгів протягом цього періоду. Тим часом, Amazon і Skype створили бази в податковій гавані Люксембургу, де їх прибуток оподатковується за ставкою всього 4,5%.

"[Деяким фірмам] вдається уникнути сплати належної частки податків шляхом налагодження відносин з деякими країнами ", сказав Альмунія.

Ірландський уряд стверджує, що всі іноземні корпорації, зареєстровані в країні, платять мінімальну ставку корпоративного податку в розмірі 12,%.

"Ми вважаємо, що наше законодавство ... етично реалізоване, і ми будемо його захищати", сказав прем'єр-міністр Ірландії  Енда Кенні журналістам у Дубліні у вівторок, 10 червня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.