ОБСЄ підтверджує звільнення другої групи спостерігачів

оновлено заявою ОБСЄ
Субота, 28 червня 2014, 21:21

Сепаратисти звільнили другу групу спостерігачів ОБСЄ. Пізно ввечері 28 червня вони прибули до Донецька з Луганської області, де їх утримували в полоні протягом 30 днів. Як виявилося, одним из захоплених у полон спостерігачів був громадянин РФ.

Про це повідомила спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні.

В складі групи перебували спостерігаічі з 4 країн-членів організації: Німеччини, Нідерландів, Російської Федерації та Іспанії. Всі вони перебувають у задовільному фізичному стані, стверджує прес-служба місії.

"Вся структура ОБСЄ вітає безпечне та довгоочікуване звільнення наших спостерігачів. Вони добровільно погодилися допомогти Україні в такий критичний історичний момент. Ми пишаємося їхнім вкладом та захоплюємося їхньою мужністю в таких непростих обставинах. Спеціальна моніторингова місія відіграє важливу роль в процесі розв’язання кризи в Україні. Я вважаю, що продовження роботи місії є необхідним для відновлення миру і стабільності в Україні" - йдеться в заяві генсекретаря ОБСЄ Ламберто Заньєра.

Звільнення стало результатом переговорів за участі президента Петра Порошенка. Про це свядчить заява його прес-секретаря Святослав Цеголко, що була розповсюджена за годину до офіційного звільнення дипломатів.

"В рамках реалізації мирного плану президента України і завдяки його принциповій позиції щодо безумовного звільнення всіх заручників, які утримуються бойовиками, сьогодні в Донецьку, в найближчі декілька годин, будуть звільнені четверо спостерігачів місії ОБСЄ, які раніше утримувалися в Луганську", - цитує Цеголко УНІАН.

Звільнення спостерігачів у рішенні від 27 червня зажадав також саміт Євросоюзу, заявивши, що в іншому випадку будуть введені санкції проти Росії. Тим самим опосередковано була визнана відповідальність російської влади за їх тривале утримання в полоні.

Захоплені сепаратистами спостерігачі, які мали дипломатичейский імунітет, перебували в полоні на протязі 30 днів - їх було захоплено 29 травня.

Як повідомлялося, раніше про їх звільнення розповіли джерела Української правди.

Напередодні, 27 червня було звільнено ще одну групу спостерігачів, які були захоплені в травні в Донецькій області і пробули в полоні 32 дні.

Моніторингова місія у прес-релізі підкреслює, що спостерігачі організації продовжують працювати в Донецьку та Луганську. "Очікується, що де-ескалація ситуації дасть змогу Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ продовжити здійснення повномасштабного моніторингу де дозволяють умови безпеки", - йдеться в повідомленні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.