Європейська Рада вимагає від Росії деескалації до 30 липня, погрожує санкціями

ОНОВЛЕНО
П'ятниця, 27 червня 2014, 15:09

Європейська рада (орган, до якого входять глави держав та урядів усіх країн ЄС) у своєму рішенні щодо України від 27 червня, яке розміщене на офіційному сайті ЄР, оприлюднила перелік заходів стосовно забезпечення миру в Донецькій та Луганській областях, котрі повинні бути виконані до понеділка, 30 червня.

В рішенні прямо не зазначається, хто саме має виконати ці вимоги, але в документі є посилання на попередні рішення Європейської ради. З них випливає, що це вимоги до російської сторони. Зокрема, передбачено, що Євросоюз може посилити санкції щодо Росії.

Такий підхід, імовірно, вжитий через те, що ЄС формально не має права вимагати від Москви якихось дії, що можуть бути вчинені лише бойовиками ДНР та ЛНР.

Зокрема, Європейська рада очікує виконання таких пунктів:

  1. Погодити механізм перевірки, котрий контролювався б ОБСЄ, для зупинення вогню і ефективного контролю кордонів;
  2. Повернути під контроль української влади пункти перетину кордону Довжанський, Ізварино і Краснопартизанськ;
  3. Звільнити всіх заручників-спостерігачів ОБСЄ;
  4. Розпочати змістовні переговори щодо імплементації мирного плану Порошенка.

Одночасно з публікацією  даного списку відбулася прес-конференція президента України Петра Порошенка, який брав участь у засіданні Європейської ради.

"Єдина проблема зараз – це проблема безпеки. Україну атакують", - наголосив він. За словами Порошенка, ЄС готується до нового рівня санкцій, якщо вимоги не будуть виконані.

"Ми з нетерпінням очікуємо, коли мир прийде на українську землю", - підсумував Порошенко.

У рішенні Європейської ради йдеться про те, що оцінка виконання вищевказаних вимог буде здійснена 30 червня, після чого "Раді ЄС, в разі потреби, доручено ухвалити необхідні рішення".

Глави держав та урядів ЄС окремо задекларували готовність "зібратися в будь-який час для ухвалення значних обмежувальних заходів (щодо Росії - Ред.)".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.