Молдова збільшує експорт своїх товарів до ЄС після підписання асоціації

Вівторок, 15 липня 2014, 09:40

Після підписання Угоди про асоціацію з ЄС та доступ до вільного ринку з країнами ЄС Молдова збільшила експорт своїх продуктів до ЄС. 

За перші п'ять місяців 2014 року Молдова зареєструвала рекордний обсяг експорту до країн Євросоюзу. Він склав майже $522 млн, або 54% від загального обсягу експорту. Одночасно зменшились поставки молдавської продукції до країн СНД, склавши $308 млн, або 32%.

Про це йдеться в дослідженні Deutche Welle.

За даними Національного бюро статистики, експорт молдавських товарів до країн ЄС становив у 2013 році $1142 млн, або 47,6% від усього обсягу експорту. До країн СНД, з якими Молдова веде безмитну торгівлю, було експортовано товарів на суму $933 млн, або 38,5%, з яких 26% припали на Росію.

Незважаючи на значне зниження поставок, основним торговельним партнером Молдови залишається Росія ($150,5 млн за перші чотири місяці 2014 року, що, однак, на третину менше торішнього рівня).

До неї впритул наблизилася Румунія (майже $128 млн), а побила рекорди Італія, збільшивши закупівлі в молдавських експортерів на 75% - до $93,5 млн. Основну частину загального експорту Молдови - майже 40% - становлять вина та інша продукція сільського господарства. Експортуються також товари промислового виробництва - текстиль, машини, устаткування для транспорту і т.д.

Після ратифікації на початку липня Угоди про асоціацію з ЄС і створення зони поглибленої та всеосяжної торгівлі Молдову можуть спіткати економічні санкцій з боку Росії та країн СНД.

Раніше, 7 липня, в Москві перший віце-голова російського уряду Ігор Шувалов заявив, Молдова може бути виключена з Договору про зону вільної торгівлі країн СНД.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: