Україна може побудувати інтерконектор для збільшення постачання газу з Польщі до 7-10 млрд куб. м

Середа, 2 липня 2014, 14:49

Україна розглядає можливість будівництва інтерконектора потужністю 7-10 млрд куб. м газу на рік, що дасть змогу збільшити постачання природного газу з боку Польщі, повідомив заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Олександр Тодійчук, передає Інтерфакс.

"Якщо з Угорщиною та Словаччиною у нас вистачає трубопровідних потужностей, то з Польщею нам потрібен окремий інтерконектор потужністю 7-10 млрд куб. м газу, який ми в перспективі плануємо побудувати", - зазначив він в інтерв'ю російському виданню "Коммерсантъ".

За його словами, ресурсне наповнення може відбуватися за рахунок потужностей термінала з прийому скрапленого природного газу (СПГ), який будують у Польщі у місті Свіноуйсьце (Swinoujscie).

Згідно з проектом будівництва термінала, він матиме потужність близько 5 млрд куб. м газу на рік, що становить близько 35% споживання газу Польщею. Його введення в експлуатацію було заплановане на 2014 рік. Залежно від попиту, потужність термінала може бути збільшена до 7,5 млрд куб. м газу на рік.

О.Тодійчук також спростував заяви про те, що можливість використання в реверсному режимі наявних газотранспортних потужностей між Україною та Словаччиною може негативно вплинути на виконання транзитних зобов'язань.

"У нас фактично п'ять труб у коридорі. І дуже часто (на жаль, і на офіційному рівні) трапляються заяви, що Словаччина й Україна не можуть качати тією самою трубою газ у різних напрямках. Це неправда. Україна ніколи не планувала обмежувати транзитерів або не до кінця виконувати свої зобов'язання щодо транзиту газу. Нам вистачить місця в трубі для всіх. За останній рік трубопроводи до Словаччини були завантажені щонайбільше на 60% у пікові періоди взимку. Зараз іще менше. У нас багато вільного місця в трубі, й ми можемо організувати надходження газу у зворотному напрямку", - додав він.

Заступник голови "Нафтогазу" також звернув увагу на те, що нині Україна для забезпечення транзиту російського газу через територію країни в Європу використовує власний технологічний газ.

"На сьогодні Росія постачає газ із розрахунку чистого транзиту. Тобто ми не отримуємо від Росії технологічного газу й вимушені використати газ із ПСГ для роботи компресорних станцій", - наголосив Олександр Тодійчук.

Як повідомлялося, нині потужності постачання природного газу в Україну через Польщу становлять до 4 млн куб. м на добу, або близько 1,5 млрд куб. м на рік.

НАК "Нафтогаз України" від листопада 2012 року розпочала імпорт природного газу з Німеччини через територію Польщі за домовленостями з компанією RWE Supply&Trading GmbH (Німеччина). Від квітня 2013 року розпочалося постачання природного газу з боку Угорщини. До того ж тривають переговори з газотранспортними операторами Словаччини та Румунії про можливість подання природного газу в ГТС України.

Від січня 2014 року постачання з Європи було призупинено після досягнення домовленостей між "Нафтогазом України" і "Газпромом" про ціну на російський газ $268,5 за 1 тис. куб. м, але від квітня ці домовленості не було продовжено.

Від 15 квітня 2014 року Україна відновила реверс природного газу з боку Європи. У квітні-червні 2014 року з боку Польщі й Угорщини було імпортовано близько 0,55 млрд куб. м газу.

Україна 2013 року імпортувала з Європи 2,132 млрд куб. м природного газу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: