Транзит російського газу по Україні впав майже на чверть від піку - оператор ГТС Словаччини

Вівторок, 1 липня 2014, 15:31

Транзит російського природного газу до країн Європейського Союзу через Словаччину, що зріс у третій декаді червня у зв'язку з зупинкою "Північного потоку", в останні дні знижується: у вівторок він склав 134,7 млн куб. м, що на 23% менше досягнутого 26 червня піку в 175 млн куб. м, передає Інтерфакс.

Як повідомляє оператор словацької газотранспортної системи (ГТС) Eustream as, проблеми з транзитом, як і раніше, відсутні: "Станом на 9.00 CET (10.00 кв) 1 липня Eustream не зафіксував на компресорній станції "Велки Капушани" на кордоні з Україною зниження тиску або зменшення обсягів газу, що йдуть зі сходу в Європейський Союз".

Як повідомлялося, "Газпром" з 9.00 кв понеділка, 16 червня, припинив постачання газу в Україну, продовжуючи перекачувати його транзитом через українську ГТС до країн Європи. На той момент добові обсяги транзиту становили близько 105 млн куб. м.

З цього дня Eustream почала щоденну публікацію звітів про тиск та обсяги поставок газу на вході в словацьку ГТС, перериваючись лише на вихідні. Коли 17 червня на газопроводі "Уренгой-Помари-Ужгород" в Полтавській області стався вибух, основною версією якого українська сторона вважає теракт, словацька оператор публікував звіти про транзит кожні дві години, проте щоразу тиск та обсяги відповідали номінаціями.

Транзит через компресорну станцію "Велки Капушани" у 2013 році становив в середньому 146,5 млн куб. м на добу, змінюючись у межах від 50,3% до 78,9% від максимальної потужності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: