Транзит газу через Україну до Словаччини зріс на 2/3 і стабілізувався - оператор ГТС Словаччини

П'ятниця, 27 червня 2014, 16:12

Транзит російського природного газу до країн Європейського Союзу через Словаччину, що зріс за останні дні на дві третини у зв'язку із зупинкою "Північного потоку", у четвер досяг 175 млн куб. м і в п'ятницю стабілізувався на рівні близько 170 млн куб. м, повідомив оператор словацької газотранспортної системи (ГТС) Eustream a.s.

Компанія вказує, що проблеми з транзитом, як і раніше, відсутні: "Станом на 9.00 CET (10.00 кч) 27 червня Eustream не зафіксував на компресорній станції "Велкі Капушани" на кордоні з Україною зниження тиску або зменшення обсягів газу, що йдуть зі сходу до Європейського союзу".

Відсутність проблем з транзитом після відключення 16 червня поставок газу безпосередньо Україною підтверджує і російський "Газпром".

"Транзит Україною йде в стандартних параметрах. Обсяг за минулу добу - близько 253 млн куб. м", - сказав у п'ятницю офіційний представник компанії Сергій Купріянов.

Як повідомлялося, "Газпром" з 9.00 кч понеділка, 16 червня, припинив поставки газу до України, продовжуючи постачати його транзитом через українську ГТС до країн Європи.

З цього дня Eustream почав щоденну публікацію звітів про тиск і обсяги постачання газу на вході в словацьку ГТС, зробивши перерву лише на вихідні. Коли 17 червня на газопроводі "Уренгой-Помари-Ужгород" у Полтавській області стався вибух, основною версією якого українська сторона вважає теракт, словацький оператор публікував звіти про транзит кожні дві години, проте кожного разу тиск і обсяги відповідали номінаціям.

Транзит через компресорну станцію "Велкі Капушани" в 2013 році склав в середньому 146,5 млн куб. м на добу, коливаючись у межах від 50,3% до 78,9% від максимальної потужності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.