Україна не виконує умови контракту з ЄС щодо конституційної реформи - експерт

Середа, 4 лютого 2015, 14:08

Виконання Україною норм сьомого розділу Контракту з розбудови держави, підписаного з ЄС, досі знаходиться на початковому етапі.

Про це пише експерт Центру політичних студій та аналітики Сергій Нікітенко у статті "Чи виконує Київ вимоги ЄС? Частина 7: конституційна реформа".

Сьоме зобов’язання Контракту з розбудови держави, під який ЄС виділив для України 355 млн євро на безповоротній основі, стосується завершення конституційної реформи в Україні.

За словами експерта, Верховна Рада ще у лютому 2014 року, тобто до підписання контракту,  прийняла закон "Про відновлення дії окремих положень Конституції України". З того часу станом на сьогодні жодних інших змін до Конституції не вносилось.

Отже, про успішне "набуття чинності" змінами та доповненнями до Конституції говорити не доводиться.

Крім того, Венеціанська комісія розкритикувала той факт, що президентські пропозиції зміни до Конституції не містять норм щодо реформи судової системи, а з громадянським суспільством не консультувалися, його не інформували про підготовку даного документа.

"Вже зараз варто наголосити на необхідності відновлення роботи Конституційної асамблеї при президентові України. Також потрібен допоміжний орган для розробки нового тексту Основного закону, а головне - широке обговорення конституційних змін серед громадськості", - йдеться в статті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.