Україна не повинна виконувати Угоду з ЄС щодо Гаазького суду – РНБО

Понеділок, 2 лютого 2015, 10:25

В апараті Ради нацбезпеки та оборони вважають, що Україна не повинна ратифікувати статут Міжнародного кримінального суду (МКС), доки те саме не зробить Російська Федерація.

Про це йдеться в заяві інформаційно-аналітичного центра РНБО за підсумком керівника цієї структури Володимира Полевого, поширеним на її веб-сайті 2 лютого.

Як відомо, ратифікація статуту МКС є одним із зобов’язань, яке Україна взяла, підписавши Угоду про асоціацію з Євросоюзом. МКС розташований в Гаазі та розслідує злочини проти людяності.

В РНБО наголошують, що така ратифікація створює небезпеку масових позовів до України з боку громадян Російської Федерації та противників української влади.

"Юрисдикція МКС поширюється лише на територію держав, що ратифікували Римський статут (міжнародний документ, яким і було створено Суд)... Переслідування російської влади, солдатів та керівництва Міжнародним кримінальним судом неможливе, оскільки РФ не є країною-учасником Римського статуту", - йдеться в заяві.

"Суд починає офіційне розслідування лише у випадку, коли є підстави вважати, що національні інституції не провели належного і всебічного розслідування, а винні особи уникнули покарання. Наприклад, коли влада "покриває" своїх військових, які виконували злочинні накази", - пояснив представник РНБО, висловивши впевненість, що ратифікація статуту "буде використана росіянами у пропаганді та для здійснення дипломатичного тиску на нашу державу".

"В умовах анексії Криму та агресії Росії на Донбасі ратифікація Римського статуту доцільна лише в умовах синхронного прийняття такого рішення, насамперед, Росією", - заявив Володимир Полевий.

Між тим у тій самій заяві він висловив упевненість у тому, що Росія не здійснить такої ратифікація (і Україна, відповідно також). "Звісно, що Росія, яка свідомо дестабілізує ситуацію в країнах, що "входять до сфери" її національних інтересів, не збирається ратифіковувати цей документ".

Як відомо, нещодавно президент Порошенко та прем’єр Яценюк публічно висловлювалися за швидку ратифікацію статуту МКС, також посадовці в розмовах з партнерами з ЄС запевняють, що неодмінно ратифікують документ. В парламенті зареєстровано ратифікаційний законопроект. Між тим джерела "Української правди" стверджують, що депутати пропрезидентського блоку отримали вказівку не голосувати за цей документ.

В РНБО переконані, що питання ратифікації статуту серед ЗМІ активно висвітлюють саме "проросійські джерела". 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.