Обама: знімемо санкції з Ірану за відмову від ядерної зброї, але певності ще немає

відео
П'ятниця, 3 квітня 2015, 09:01

Сполучені штати Америки гарантували, що частину санкцій буде знято з Ірану у разі, якщо той виконає домовленість, досягнуту в Лозанні в четвер ввечері.

Про це заявив президент США Барак Обама у зверненні до народу, що було поширене у Вашингтоні в четвер ввечері (в п'ятницю за київським часом), повідомляє Європейська правда.

"Ця угода відрізає всі можливості того, що Іран створить ядерну зброю. Накладаються жорсткі обмеження на ядерну програму. Водночас, Іран відкриває свої потужності для безпрецедентного досі спостереження", - оголосив він.

В рамках угоди, розрахованої на 10 років, Іран скоротить кількість центрифуг для збагачення урану з нинішніх 19 до 6 тисяч, закриє низку інших ядерних об'єктів, на решту буде забезпечено допуск міжнародних спостерігачів.

"Ця угода не базується на довірі, вона базується на контролі.

Кількість перевірок, що будуть відвідувати Іран, буде більшою, аніж, у будь-якій іншій країні світу", - підкреслив президент США

За його словами, кроком Заходу у відповідь буде зняття санкцій.

"Міжнародна спільнота домовилася поступово знімати санкції з Ірану – як наші власті (накладені з боку США), так і ті, що впроваджені Радою безпеки ООН. Це полегшення буде поступовим, і залежатиме від виконання угоди Іраном.

Якщо Іран порушить домовленості – санкції можуть повернутися", - наголосив він

Водночас, за словами Обами, ті санкції, які стосуються порушення прав людини в Ірані та розробки балістичних ракет, лишаються в силі повною мірою.

Він також підкреслив, що до підписання остаточної угоди, яке заплановане на червень, зарано говорити про перемоги. "Нічого не домовлено, доки не домовлено все" - нагадав президент США принцип дипломатії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: