Могеріні: ми домовилися про ядерну програму Ірану, ядерна зброя не з'явиться

П'ятниця, 3 квітня 2015, 08:28

За підсумками переговорів про ядерну програму Ірану, які тривали в Лозанні протягом більш ніж тижня і завершилися в четвер, Іран відмовиться від створення ядерної зброї.

З такою заявою виступила в ніч на п'ятницю голова європейської дипломатії Федеріка Могеріні.

Вона нагадала, що підсумкова, юридично зобов'язуюча угода готується до підписання в червні.

"Наразі у нас немає остаточної угоди, але є політичне розуміння питань, що залишилися", - цитує Інтерфакс її заяву, зроблену, коли Могеріні залишила Лозанну після переговорів.

"Головні проблеми вирішені, ми знайшли узгоджену формулу і можемо приступити до складання остаточного тексту... на червень заплановане підписання угоди, воно стане історичною віхою у відносинах між різними країнами на глобальному і регіональному рівнях ", - додала Могеріні.

Головна мета ЄС у цій місії, сказала глава зовнішньополітичного відомства ЄС - "не допустити створення Іраном ядерної зброї, забезпечити на роки і десятиліття виключно мирний характер іранської ядерної програми. Це також історичний крок у розумінні регіональної безпеки".

"Я постійно повторюю, що стабільність і безпека на Близькому Сході означає також стабільність і безпеку ЄС. Ми взаємозалежні, не тільки друзі і союзники, але брати і сестри", - підкреслила шеф зовнішньополітичної служби ЄС.

Угода про мирний характер ядерної програми Ірану було досягнуто в швейцарській Лозанні в четвер.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.