Рік катастрофи MH17: у Європі та світі вшановують пам'ять загиблих

Фото
П'ятниця, 17 липня 2015, 13:09

17 липня виповнився рік з дня трагедії рейсу MH17 "Малайзійських авіаліній", який був збитий бойовиками над Донецькою областю. Тоді загинули 298 пасажирів і членів екіпажу з 10 країн.

Переважна більшість загиблих - 194 пасажири - були громадянами Нідерландів. Сьогодні у країні приспущені прапори на знак жалоби.

Приблизно 2000 родичів та близьких жертв авіакатастрофи вшановують пам'ять загиблих. У поминальних заходах, як очікується, візьмуть участь прем'єр-міністр Марк Рютте та інші високопосадовці.

 

"Рік з дня трагедії #MH17. Ми згадуємо цю трагедію в скорботі й печалі. Наші думки з сім'ями загиблих", - йдеться у повідомленні МЗС Нідерландів.

Верховний представник із питань зовнішньої політики та політики безпеки ЄС Федеріка Могеріні заявила, що винні у катастрофі літака МН17 мають бути притягнуті до відповідальності і постати перед судом.

"Ті, хто прямо або побічно несе відповідальність за катастрофу літака МН17, мають бути притягнуті до відповідальності і постати перед судом, згідно з резолюцією 2166", - йдеться у заяві Могеріні.

Сьогодні ж стало відомо, що депутати Європарламенту вимагають створити міжнародний трибунал для притягнення до відповідальності винних у катастрофі рейсу MH17. Під листом підписалося 82 депутати Європарламенту.

Президент Петро Порошенко у спеціальному відеозверненні заявив, що "вбивці повинні знати, що покарання неминуче". "Високотехнологічна зброя, з якої був збитий літак, могла потрапити в руки терористів тільки з Росії", - підкреслив він.

Президент Литви Даля Грибаускайте у Twitter написала: "Наші думки з тими, хто втратив своїх близьких у страшній трагедії #МН17 рік тому".

Глава МЗС Австрії Себастьян Курц також заявив, що винні у катастрофі мають бути притягнуті до відповідальності.

"Мої думки сьогодні з сім'ями загиблих на #МН17. Винні мають бути притягнуті до відповідальності", - написав він у Twitter.

Президент ПАРЄ Анн Брассер висловила співчуття сім’ям загиблих.

"Мої думки сьогодні з сім'ями 298 людей, які втратили свої життя в катастрофі #MH17 рік тому", - написала вона.

ОБСЄ на своєму сайті виклали хронологію подій, які відбувалися рік тому. "Сьогодні ми згадуємо жертв збитого рейсу МН17 в Україні", - йдеться у повідомленні організації у Twitter.

Сьогодні церемонія пам'яті жертв аварії рейсу MH17 також проходить в Австралії, яка втратила у катастрофі 38 громадян. Пам'ятний знак з іменами загиблих встановили в Канберрі.

Прем'єр-міністр Австралії Тоні Еббот назвав притягнення до відповідальності винних в авіакатастрофі моральним обов'язком перед загиблими.

 Пам'ятний знак з іменами загиблих у Канберрі

Австралія, Нідерланди, Малайзія, Бельгія, Велика Британія та Україна вимагають створити міжнародний трибунал під егідою ООН, перед яким постали б винні у трагедії. Росія виступає проти.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.