Війна на Донбасі очима європейців: де є проблеми і що варте уваги МЗС

Середа, 4 листопада 2015, 11:19 — Інститут світової політики, для Європейської правди

Як сприймаються в ЄС події в Україні. Наскільки європейці обізнані в українській ситуації?

Відповіді на ці питання можуть дозволити зрозуміти рівень впливу російської пропаганди в конкретних країнах ЄС, а отже, покажуть, де Україні потрібно докласти зусиль передусім.

Інститут світової політики вирішив дізнатися це, провівши опитування у шести найбільших європейських країнах: Великій Британії, Франції, Німеччині, Італії, Польщі, Іспанії, Нідердандах та Швеції. Вибір країн не випадковий - у них сумарно мешкає близько 380 млн осіб — 75% від загальної кількості населення Європейського Союзу.

Опитування проводилися 3-8 вересня за допомогою компанії TNS Ncompass. В опитуванні взяли участь 7136 осіб віком від 16 до 54 років.

Спочатку опитавання планувалося провести лише у шости перших країнах, але ми вирішили розширити фокус опитування, додавши туди Нідерланди та Швецію. Чому? Тому що обидві країни є стратегічно важливими для України.

Швеція є традиційним партнером України в Європейському Союзі. Своєю чергою, Нідерланди є "темною конячкою" в українських справах.

Кампанія, розгорнута у Нідерландах щодо референдуму проти Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, для багатьох стала неочікуваним поворотом у діалозі між Україною та Євросоюзом.

Тому зараз критично важливо зрозуміти, якою є громадська думка щодо України у Нідерландах.

Дослідження у Нідерландах і Швеції також проводилися за допомогою TNS Ncompass, одночасно із першим. В ньому взяли участь 1612 особи віком від 16 до 54 років.

Отже, ми поставили таке питання:

Будь ласка, вкажіть своє ставлення до кожного з перелічених тверджень, що описують поточну ситуацію навколо України.

Оцініть за шкалою 1—4, де 1 — зовсім не погоджуюсь, 2 — швидше не погоджуюсь, 3 — швидше погоджуюсь і 4 — цілком погоджуюсь.

•    Війна з Росією

•    Громадянська війна

•    Збройний конфлікт, інспірований Росією

•    Збройний конфлікт, інспірований Заходом

•    Війна між Росією та США/Заходом

•    Антитерористична операція (ATO)

 Три головні висновки дослідження

1. Більшість громадян восьми країн-членів ЄС (60%) погоджуються з тим, що в Україні відбувається збройний конфлікт, інспірований Росією.

 2. Найменше громадяни ЄС погоджуються з тим, що конфлікт на Сході України інспірований Заходом — 25% респондентів назвали саме цю відповідь.

 3. П‘ята частина мешканців восьми країн-членів ЄС не знають, що відбувається в Україні.

* * * * *

Попри те, що певні тези у цьому переліку є взаємовиключними (наприклад, "війна з Росією" та "громадянська війна"), респонденти часто погоджувалися з обома або більшою кількістю тверджень.

Так, 53% опитаних громадян вважають, що в Україні відбувається громадянська війна. Водночас 54% переконані, що в Україні точиться війна з Росією. 

Такі цифри свідчать, що громадяни держав-членів ЄС не мають чітких переконань щодо характеру конфлікту і схильні до сумнівів і суперечливих суджень.

Це є прямим наслідком "гібридності" війни/конфлікту, коли сторони, які воюють, не є очевидними для більшості, а способи боротьби не дають можливості назвати події на Сході України відкритою війною.

Більшість (60%) громадян Великої Британії, Іспанії, Італії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Франції та Швеції погоджуються з тим, що в Україні відбувається збройний конфлікт, інспірований Росією.

Понад те, майже половина з них (27%) повністю погоджуються з цим твердженням. Кількість тих, хто не погоджується з цією тезою, утричі менша (20%).

Найвищий відсоток тих, хто вважає події на Донбасі зброй­ним конфліктом, зрежисованим Росією, живе в Польщі (75%), а найменший — у Франції (46%) та Великій Британії (49%).

Варіант "Війна з Росією" обрала половина респондентів — 54%. Однак лише п‘ята частина з них повністю погоджується з цим твердженням, решта — частково. Не згодні вважати протистояння на Сході українсько-російською війною 27% опитаних. П‘ята частина респондентів не визначилася.

Найбільше серед тих, хто вважає, що Україна воює з Росією, поляків — 64%, найменше — французів та британців (38%).

На третьому місці опинився варіант — "Громадянська війна". 53% мешканців восьми країн-членів ЄС підтримали це визначення. При цьому лише 17% респондентів абсолютно погоджуються з цим твердженням.

Серед тих, хто вважає події в Україні громадянської війною, найбільша частка німців (61%). В Італії (59%) та Нідерландах (58%) більше половини респондентів також визначають протистояння на Сході України як громадянську війну. Менша підтримка цього визначення спостерігається серед британців та французів (42%).

Попри те, що в Польщі більше половини респондентів підтримали тезу про громадянську війну в Україні, поляків найбільше серед тих, хто не погоджується з цим твердженням (36%).

Найменше громадяни ЄС підтримують тезу, що конфлікт на Сході України інспірований Заходом — 25% респондентів (лише 7% повністю погоджується з цим твердженням). Понад те, половина опитаних (51%) не погоджується з цією думкою (і це найбільший відсоток за показником того, з чим не згодні респонденти).

Трохи більше третини респондентів (34%) вірить в конспірологічну теорію, що в Україні насправді йде війна між Росією та США/Заходом (лише 9% повністю згодні з цією думкою).

Можна припустити, що мешканці різних країн вкладають різний сенс у поняття війни між Росією та США/Заходом.

Швидше за все, поляки розуміють протистояння Росії та Заходу як боротьбу між різними цінностями. Водночас на італійцях відбились історичні лівацькі, американофобські настрої, а також потужний вплив російської пропаганди.

А тепер дуже тривожний момент: 

лише третина респондентів погоджується з офіційною версією України, що в державі проводиться антитерористична операція.

Причому з них лише 8% впевнені в цьому. 

Цікаво, що кількість тих, хто погоджується з цією теорією (відповідно, 33%), не погоджується (32%) та не визначився щодо неї (35%), приблизно однакова.

Найбільше схильні вважати, що в Україні проводиться антитерористична операція, поляки (40%) та італійці (39%), найменше — шведи (22%). Водночас поляків найбільше і серед тих, хто не погоджується з цією теорією (44%), а шведів — серед тих, хто не визначився щодо того, чи справді проводиться АТО (57%).

Приблизно п‘ята частина респондентів не змогла взагалі визначити, чим є і чим не є протистояння на Сході України (від 20 до 24% респондентів сказали "не знаю", оцінюючи різні твердження щодо ситуації в Україні). 

Жінок серед респондентів, які не знали, як відповісти на питання про протистояння в Україні, набагато більше, ніж чоловіків.

Більше того, дослідження показало, що чим менш заможний респондент, тим частіше він не знав відповіді. Така закономірність спостерігається в усіх країнах, де проводилось опитування.

 Спробуємо дати середні оцінки по кожній з країн. 

Як французи бачать війну на Сході України?

Серед французів домінує думка, що на Сході України відбувається збройний конфлікт, інспірований Росією (46%). Вони менше схильні вірити в те, що в Україні відбувається громадянська війна (42%) або війна з Росією (38%). Прикметно, що жоден із запропонованих варіантів не набуває серед французів абсолютної підтримки.

Як і в інших країнах, абсолютна меншість французів погоджується з тим, що збройний конфлікт на Сході України інспірований Заходом (21%). Чим старші респонденти, тим менше вони схиляються до цієї теорії.

Як британці бачать війну на Сході України?

Британці, як і мешканці всіх опитуваних країн загалом, найбільше схиляються до думки, що в Україні відбувається збройний конфлікт, інспірований Росією (49%). Половина прибічників цієї думки (22%) повністю погоджуються з цією тезою.

Досить велика кількість і тих британців, які вважають, що в Україні відбувається громадянська війна (42%).

Найбільше мешканці Великої Британії не згодні з тим, що події на Сході України – це збройний конфлікт, інспірований Заходом або ж це війна між Росією та США/Заходом (42% британців не згодні з обома цими твердженнями). Також що старший респондент, то менше він згодний, що в Україні відбувається війна між Росією та США/Заходом.

Серед мешканців Великої Британії найбільше тих, хто не визначився зі своїм баченням подій на Сході України.

Як німці бачать війну на Сході України?

Серед усіх опитаних мешканців ЄС німців найбільше серед тих, хто  вважає, що в Україні відбувається громадянська війна (61%). Таким чином лише у Німеччині та Італії найбільшу підтримку отримав варіант "громадянська війна", у решті країн на першому місці — "збройний конфлікт, інспірований Росією". Останній варіант підтримало 58% німців.

Як і в цілому по восьми країнам-членам ЄС, ідея, що конфлікт в Україні інспірований Заходом, не набула великої підтримки — лише 25%.

Як італійці бачать війну на Сході України?

Cеред італійців найбільше тих, хто переконаний, що в Україні — громадянська війна (59%). Це принципово відрізняє результати опитування в Італії від інших держав, охоплених дослідженням, окрім Німеччини. Трохи менше респондентів думають, що це війна з Росією (58%), і ще менше погоджуються з тим, що на Сході України точиться збройний конфлікт, інспірований Росією (54%).

У порівнянні з мешканцями інших семи країн-членів ЄС в Італії найбільший відсоток тих, хто вважає, що протистояння на Донбасі було інспіроване Заходом (31%). Водночас майже половина італійців (46%) не погоджуються з цією тезою.

Чим старший і заможніший респондент, тим частіше він погоджувався з тим, що Україна веде війну з Росією, а також частіше висловлював незгоду, що конфлікт інспірований Заходом.

Як іспанці бачать війну на Сході України?

Іспанці найбільше погоджуються з тим, що протистояння на Донбасі — це збройний конфлікт, інспірований Росією (62%). На другому місці опинився варіант, що це війна з Росією (59%), на третьому — громадянська війна (56%).

Твердження про спровокованість конфлікту Росією та про громадянський характер війни були найбільш популярні серед старших респондентів.

Найменшу підтримку в іспанців, як і загалом серед усіх респондентів, отримала теза, що цей конфлікт інспірований Заходом. Лише 28% опитаних погодилися з таким поглядом, а майже половина (48%) висловилися повністю проти. Так само малоймовірною здається іспанцям теорія, що це війна між США/Заходом (34% виступають за неї, 43% проти).

Як поляки бачать війну на Сході України?

Порівнюючи з мешканцями інших країн, серед поляків найвищий відсоток тих, хто вважає, що в Україні відбувається збройний конф­лікт, інспірований Росією (75%), та війна з Росією (64%). Водночас більше половини мешканців сусідньої країни (55%) вважає, що в Україні відбувається громадянська війна.

Молодь частіше, ніж люди старшого віку, поділяє думку, що Україна воює з Росією. Водночас їх більше і серед тих, хто вважає, що конфлікт був інспірований Заходом або відбувається війна між США/Заходом.

У Польщі найбільше й тих, хто вважає, що Україна проводить антитерористичну операцію (40%), що може свідчити про більшу обізнаність та зацікавленість у подіях в Україні. Однак приблизно стільки ж поляків (44%) не погоджується з цією думкою.

Як шведи бачать війну на Сході України?

65% шведів вважають, що збройний конфлікт на Сході України інспірований Росією. Менше вважають, що це війна з Росією (58%), ще менше, що в Україні відбувається громадянська війна (47%).

У порівнянні з мешканцями інших семи країн-членів Європейського Союзу в Швеції найменша кількість прибічників твердження, що конфлікт в Україні інспірований Заходом — лише 14%.

Відповідаючи на питання про проведення антитерористичної операції, більшість шведів (57%) не знали, що відповісти. І це найвищий показник серед усіх восьми країн, де проводилось опитування. ­­­

Більшість громадян восьми країн-членів ЄС (60%) погоджуються з тим, що в Україні відбувається збройний конфлікт, інспірований Росією. Такі результати опитування, проведеного на замовлення Інституту світової політики (ІСП) у вересні 2015 року.

Половина мешканців шести найбільших за кількістю населення країн-членів ЄС — 46% — асоціюють Україну з війною.

І нарешті - залишилося опитування громадян Нідерландів. Зважаючи на майбутній референдум, зупинимося на "помаранчовому королівстві" детальніше. 

Як нідерландці бачать війну на Сході України?

Більшість нідерландців погоджується, що збройний конфлікт на Сході України інспірований Росією (65%). Посилює це твердження й те, що думка про ініціювання конфлікту в Україні Росією викликає найменшу незгоду (лише 16%). Досить багато респондентів вважає, що в Україні відбувається війна з Росією (59%). Приблизно стільки ж  що це громадянська війна (58%).

Чим старший респондент, тим більш він схильний вірити, що в Україні відбувається громадянська війна.

Найменше нідерландці поділяють думку про те, що конфлікт інспірований Заходом: прибічників цієї тези 23%, а противників  54%.

Однак ще більш важливе питання  як нідерландці сприймають Україну?

Поглянувши на результати опитування Інституту світової політики у Нідерландах, стає зрозуміло, чому в цій країні легко зібрали 350 тисяч підписів для референдуму проти Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Цифри красномовно свідчать: з усіх держав-членів ЄС, охоплених опитуванням, Нідерланди налаштовані найбільш скептично до України.

Так, майже половина респондентів (47%) не змогли дати відповідь на питання, чому Україна має бути в ЄС. Це — рекордний показник цього опитування.

Саме у Нідерландах найбільше респондентів, які вважають, що Україна не є частиною Європи (14%), і найменше тих, хто вважає, що немає жодних підстав давати перспективу членства одним країнам Європи і відмовляти Україні (11%).

Серед тих, хто знає, чому Україна має бути в ЄС, найбільше респондентів вважають, що це спосіб захистити Україну від російської агресії (24%), а також що Україна — це частина Європи (20%).

Чотири з п’яти ключових асоціацій з Україною пов’язані з подіями останніх років: конфлікт/війна — 34%, Росія — 23% та Крим (очевидно, йдеться про анексію Криму) — 8%. Друга за поширенням асоціація — падіння малайзійсь­кого "Боїнга", який прямував з Амстердама (33%).

Очевидно, що у Нідерландах про Україну відомо більше негативу, ніж позитиву.

Приміром, респонденти були значно впевненішими, наводячи аргументи проти приєднання України до ЄС.

Більше третини нідерландців (35%) вважає, що Україна має спершу подолати корупцію. 27% переконані, що вступ України стане економічним тягарем для ЄС, а 22% вважають, що Україна ще не довела свою відданість європейським цінностям. Водночас 20% респондентів проти розширення ЄС узагалі — за цим показником нідерландські настрої схожі на французькі.

Гарною новиною є те, що серед нідерландців найменше тих, хто вважає, що у питанні членства України в ЄС треба брати до уваги думку Росії, — тільки 7%. Це менше, ніж навіть у Польщі (8%). Також лише 1% учасників опитування вважає, що на заваді членству України в ЄС може стати війна з Росією.

Як і в інших опитаних країнах, більш скептично щодо України налаштоване старше покоління, найбільш дружньо — молодше (представники вікової групи "16-24 роки"), тобто те покоління, яке формуватиме політику щодо України у недалекому майбутньому.

Отже, з усіх опитаних держав-членів ЄС Нідерланди найбільш скептично ставляться до України і найменше про неї знають.

Це може стати проблемою вже у квітні, коли у королівстві пройде референдум щодо підтримки Асоціації з Україною.

Або ця соціологія стане "холодним душем" для українських дипломатів, спонукавши їх до термінових дій. Часу для зміни громадської думки у Нідерландах ще достатньо.

Саме тому ми щиро сподіваємося на другий варіант. 

Стаття підготовлена експертним колективом Інституту світової політики

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.