Курди готують великий наступ на ІДІЛ на сирійсько-турецькому кордоні

Четвер, 28 січня 2016, 17:51

Загони народної самооборони сирійських курдів (YPG) та їхні місцеві союзники розробили плани для захоплення останньої ділянки сирійсько-турецького кордону, яка контролюється бойовиками "Ісламської держави".

Про це повідомляє Reuters із посиланням на свої джерела.

Такий наступ може позбавити бойовиків ІДІЛ логістичного маршруту, який використовувався групою для перевезення припасів та іноземних рекрутів.

Але такий крок курдів може призвести до конфронтації з Туреччиною, яка бореться проти своїх курдських повстанців і розглядає сирійських курдів як ворогів.

Після року військових успіхів, яким сприяли американські авіаудари, курди та їх союзники контролюють весь північно-східний сирійсько-турецький кордон від Іраку до берегів річки Євфрат, яка перетинає кордон на захід від міста Кобани.

Інші сирійські повстанські групи контролюють кордон далі на захід, залишивши тільки близько 100 км кордону в руках бійців ІДІЛ.

Але Туреччина заявляє, що не дозволить сирійським курдам просуватися на захід від Євфрату.

Загони YPG є найважливішим партнером США у боротьбі проти ІДІЛ в регіоні, і є основним компонентом альянсу, сформованого у минулому році, під назвою Сирійські демократичні сили, до яких також входять арабські та інші озброєні групи. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.