Місія НАТО в Егейському морі поки не зменшила потік біженців до Європи

Середа, 16 березня 2016, 15:32

Кораблі місії НАТО в Егейському морі поки не змогли вплинути на потік біженців з Туреччини до Греції.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

За даними ООН, у перший тиждень після початку патрулювання біля берегів Туреччини грецьких островів дісталися 9515 біженців, що навіть трохи більше, ніж за тиждень до цього - 9510 осіб.

За цей період лише на острів Лесбос потрапили 5135 мігрантів, за тиждень до цього - 5117. Біженці також продовжують прибувати на острови Хіос, Самос, Кос та Лерос.

Основною метою місії НАТО є збір інформації про нелегальне переправлення біженців та передача інформації до берегової охорони. Проте зменшення потоку біженців поки що не відбулося, зокрема і тому, що Туреччина допустила НАТО до патрулювання лише обмеженої частини своїх територіальних вод.

Як повідомлялося, 11 лютого міністри оборони країн-членів НАТО ухвалили рішення приєднатися до операції проти контрабандистів в Егейському морі.

На даний момент патрулювання проводить Друга постійна військова-морська група НАТО (Standing NATO Maritime Group Two, SNMG2) у складі 5 кораблів. Проте НАТО планує направити у регіон додаткові сили.

Кораблі проводять операцію у східній частині Егейського моря між грецькими островами Лесбос, Хіос, Самос, Кос і турецьким узбережжям, де контрабандисти човнами перевозять біженців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.