Вихід Британії з ЄС розблокує угоду про "вільне небо" з Україною - експерт

П'ятниця, 24 червня 2016, 09:26

У разі виходу Великої Британії зі складу ЄС Україна може швидко підписати угоду про "відкрите небо" з Євросоюзом, яка зараз гальмується через Гібралтар.

Про це написав редактор "Європейської правди" Сергій Сидоренко на своїй сторінці у Facebook.

"Мальовнича скеля та однойменне місто на півдні Іспанії перебуває під контролем Великої Британії. І якщо належність скелі ніхто не оскаржує, то перешийок, де побудований гібралтарський аеропорт, є спірною територією. Іспанія вважає його своєю територією", - написав він.

Саме через спірну територію зупинився процес підписання угоди про "відкрите небо".  Але якщо Британію виключать зі складу ЄС, то суперечка зникне і Україна зможе відразу ж підписати угоду.

Раніше повідомлялося, підписання угоди про "відкрите небо" очікувалося ще в червні 2015 року, але відтоді не було жодного прогресу.

Нагадаємо, що угода між Україною та Європейським союзом залишається заблокованою через неврегульоване питання Гібралтару.

Довгий термін вирішення цієї проблеми був пов'язаний із політичною ситуацією у Великій Британії (референдум у Шотландії), потім аналогічні проблеми мала Іспанія (референдум у Каталонії).

Міністерство інфраструктури України 2 квітня заявило про застосування принципу "відкритого неба" в аеропорту Львів.

Проте можливість реалізації положень "відкритого неба" в окремо взятому аеропорту за відсутності угоди про це між Україною та ЄС залишається під питанням.

Договір про "відкрите небо" з ЄС було парафовано ще в жовтні 2013 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.