Посол ЄС в Україні: контрсанкції України проти РФ у торгівлі – не мудре рішення

Четвер, 25 серпня 2016, 10:35

Голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський вважає, що запровадження Україною дзеркальних торгових санкцій проти РФ у відповідь на заборону транзиту товарів не є "мудрим рішенням".

Про це посол ЄС в України Ян Томбінський заявив в інтерв'ю "Радіо ЄС-Європейська станція", яке буде транслюватися в четвер з 18:00 до 19:00. Європейська правда має в розпорядженні текст даного інтерв'ю.

За словами Томбінського в ЄС визнають, що "впровадженням нових заходів і обмежень для української торгівлі і транзиту в країни центральної Азії, в основному це Казахстан та Киргизстан, Росія відкрито порушує правила міжнародної торгівлі".

В той же час, посол ЄС наголосив, що  для України впровадження дзеркальних санкцій – це "не правильний вихід, адже тоді Україну теж звинуватять у порушенні цих правил".

Запровадження дзеркальних санкцій у відповідь на дії РФ, на думку Томбінського "не мудре рішення".

Як відомо, кабінет міністрів України у відповідь на продовження Росією продовольчого ембарго до кінця 2017 року дзеркально продовжив дію українських контрсанкцій на такий же період.

Як повідомлялося, президент РФ Володимир Путін 29 червня продовжив до кінця 2017 року дію продовольчого ембарго відносно держав, які ввели санкції проти Росії.

Російське ембарго діє для українських товарів з 1 січня 2016 року.

У відповідь уряд України з початку цього року затвердив торгові контрзаходи і заборонив поставки російських продуктів харчування, а також ряду інших товарів, сумарна вартість імпорту яких відповідає вартості забороненого РФ українського експорту.

Посол ЄС також прокоментував пропозицію міністра закордонних справ України Павла Клімкіна про створення економічного об’єднання країн Східного Партнерства.

За словами Томбінського потенційно для такого обʼєднання Україні та іншим країнам Східного партнерства варто було б взяти Центральноєвропейську Асоціацію Вільної Торгівлі (ЦЄАВТ) яку свого часу в ЄС розглядали як "тренувальний майданчик перед вступом (країн-учасниць) до ЄС".

"Якщо ці угоди і можливе обʼєднання східноєвропейських країн в економічний союз буде відповідати загальним принципам відкритості ринків, які сформульовані Світовою організацією торгівлі … це теж може стати гарним тренувальним майданчиком для майбутнього членства в європейських інституціях", – відзначив посол ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.