В ЄС усвідомлюють, що Росія не виконує Мінські домовленості – Томбінський

Виправлено
Четвер, 25 серпня 2016, 10:10

У керівництва Європейського Союзу є чітке усвідомлення того, що Росія не дотримується своїх зобов'язань в рамках Мінських угод.

Про це посол ЄС в України Ян Томбінський заявив в інтерв'ю "Радіо ЄС-Європейська станція", яке буде транслюватися в четвер з 18:00 до 19:00. Європейська правда має в розпорядженні текст даного інтерв'ю.

За словами Томбінського, останні директиви від європейських інституцій, направлені на адресу представництва ЄС в Україні свідчать про те, що в Євросоюзі є чітке усвідомлення того, що Росія "не виконує Мінські домовленості".

"Мінські домовленості мають особливу логіку. Перша частина стосується середовища безпеки, гуманітарного доступу до території, після цього – політичні зобовʼязання, і потім – відновлення Україною контролю над власною територією і кордоном. Тож з цієї  логіки зрозуміло, що в першу чергу враховується безпека, це передумова інших кроків. Так, а наразі ми щодня маємо змогу пересвідчитися, що ця передумова відсутня", – додав Томбінський.

У своєму інтерв’ю Томбінський, зокрема, прокоментував інформацію про те, що санкції ЄС по відношенню до Росії продовжили востаннє.

Відповідаючи на питання журналіста, посол ЄС наголосив на тому, що санкції проти РФ були запровадженні через анексію Криму та агресію проти України, в той час як Мінські угоди були кладені пізніше.

"Санкції (проти РФ) було впроваджено не через невиконання Мінських домовленостей. Санкції було впроваджено проти Росії у зв’язку з незаконною анексією Криму, агресією проти України та підривом українського суверенітету. Тож кожен, хто братиме участь у прийняті цих рішень, буду перевіряти: причини введення санкцій вичерпали себе чи досі є актуальними. В свою чергу Мінські домовленості було створено пізніше для стабілізації політичного конфлікту", – відзначив Томбінський

В той же час, за його словами, "важко передбачити, що станеться через півроку".

Варто додати, що у четвер, 25 серпня, Ян Томбінський завершує свою роботу на посаді посла ЄС в Україні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що міністри закордонних справ країн-членів Європейського Союзу вирішуватимуть, яким має бутипідхід щодо подальшого продовження санкцій проти Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.