Країни Євросоюзу не зобов'язані видавати гуманітарні візи - Суд ЄС

Вівторок, 7 березня 2017, 12:07

Європейський суд ухвалив рішення про те, що країни-члени Євросоюзу не зобов'язані видавати гуманітарні візи для людей, які хочуть в'їхати на територію держави, щоб клопотати про надання притулку.

Про це повідомляє Associated Press.

Рішення було оголошено у справі Бельгії, де місцевий суд у жовтні минулого року зобов'язав уряд видати гуманітарну візу для родини із Сирії.

Родина подала запит у жовтні минулого року в посольстві Бельгії в Лівані. Сім'я складається з двох дорослих і трьох маленьких дітей.

Бельгія відхилила клопотання родини, стверджуючи, що вони явно мали намір залишитися в країні більше ніж на три місяці, дозволені візою. Крім того, вони заявили, що держави-члени ЄС не зобов'язані приймати всіх, хто опинився в "катастрофічної ситуації".

На початку лютого цього року генеральний адвокат Європейського суду заявив, що країни ЄС повинні видавати в'їзні візи для людей, щодо яких є серйозні підстави вважати, що в разі відмови їм загрожуватиме катування або нелюдське поводження.

Але Суд ЄС вирішив, що держава-член залишаються вільними у видачі візи відповідно до національного законодавства.

Нагадаємо, міністр імміграції Бельгії Тео Франкен Франкен через відмову у наданні притулку сирійській родині був оштрафований на 30 тисяч євро.

Він відмовився платити штраф, вважаючи, що ухвалив правильне рішення, тоді судові пристави конфіскували його офісні меблі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.