Країни ЄС мають видавати гуманітарні візи - генеральний адвокат Суду ЄС

Середа, 8 лютого 2017, 10:18

Країни-члени Європейського союзу повинні видавати в'їзні візи для людей, щодо яких є серйозні підстави вважати, що в разі відмови їм загрожуватиме катування або нелюдське поводження.

Про це йдеться у заяві генерального адвоката Європейського суду Паоло Менгоцці.

Адвокат оприлюднив свою думку у справі родини з сирійського Алеппо, якій Бельгія відмовила у видачі віз.

Родина подала запит у жовтні минулого року в посольстві Бельгії в Лівані. Сім'я складається з двох дорослих і трьох маленьких дітей.

Вони заявили, що один із членів сім'ї був викрадений озброєною групою, його били і катували, перш ніж відпустили в обмін на викуп.

Сім'я також стверджувала, що вони православні християни, і тому є великий ризик, що їх переслідуватимуть за релігійні переконання.

Бельгія відхилила клопотання родини, стверджуючи, що вони явно мали намір залишитися в країні більше ніж на три місяці, дозволені візою. Крім того, вони заявили, що держави-члени ЄС не зобов'язані приймати всіх, хто опинився в "катастрофічної ситуації".

Генеральний адвокат Суду ЄС вважає, що рішення суперечить законодавству ЄС, зокрема тому, що була порушена стаття 4 (заборона тортур і нелюдського або такого поводження, що принижує гідність) Хартії основних прав Європейського Союзу.

"Генеральний адвокат вважає, що держава-член зобов'язана видавати візи із гуманітарних міркувань в ситуації, коли існує серйозний ризик порушення статті 4…Генеральний адвокат не приймає тлумачення візового Кодексу про те, що кодекс просто дає державам-членам право на видачу таких віз. Його позиція заснована як на формулюванні і структурі положень візового Кодексу, так і на необхідності для держав-членів здійснювати свої повноваження і дотримуватися прав, закріплених у Хартії, при застосуванні цих положень", - йдеться у повідомленні.

Слід зазначити, що думка генерального адвоката не є обов'язковою для суду.

Бельгійські ЗМІ вже встигли написати, що в разі ухвалення рішення про видачу віз із гуманітарних підстав це може відкрити новий шлях для мігрантів в Європу.

Міністр імміграції Бельгії Тео Франкен заявив, що Суд ЄС поки жодного рішення не ухвалював.

Нагадаємо, що Франкен через відмову у наданні притулку сирійській родині був оштрафований на 30 тисяч євро.

Він відмовився платити штраф, вважаючи, що прийняв правильне рішення, тоді судові пристави конфіскували його офісні меблі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: