Німеччина планувала закрити кордон у розпал міграційної кризи в 2015 році

Понеділок, 6 березня 2017, 11:21

Уряд Німеччини у вересні 2015 року був готовий закрити кордон з Австрією, але від цього рішення відмовилися в останню хвилину тільки тому, що ніхто не хотів брати на себе відповідальність.

Про це повідомляє Welt.

За даними видання, Меркель і її уряд широкої коаліції планували закрити кордон з Австрією і відвернутися від прохачів притулку в середині вересня 2015 року.

Ці дані є частиною дослідження для майбутньої книги, в якій наводяться цитати з інтерв'ю з високопоставленими посадовими особами, які в 2015 році брали участь у визначенні німецької політики.

4 вересня Меркель відкрила кордони для тисяч біженців, які застрягли в Угорщині, сказавши, що це було необхідно зробити з гуманітарних міркувань.

Однак 12 вересня Меркель та її міністри вирішили надіслати тисячі поліцейських, щоб закрити південний кордон з Австрією, де біженці, які подорожували через "Балканський маршрут", перетинали німецький кордон.

На селекторній нараді з міністром внутрішніх справ Томасом де Мезьєром, баварським прем'єр-міністром Хорстом Зеєхофером, тодішнім главою МЗС Франком-Вальтером Штайнмаєром і міністром економіки Зігмаром Габріелем була досягнута домовленість закрити кордон на наступний вечір.

Вони всі також погодили рішення розвертати прохачів притулку на кордоні.

Та 13 вересня співробітники МВС поставили під сумнів законність закриття кордону і відмову прохачам у притулку. Де Мезьєр зателефонував Меркель, щоб надати їй оновлену інформацію щодо ситуації.

Згідно зі звітом, Меркель не затвердила рішення, але зажадала гарантій від де Мезьєра, що закриття кордону буде підтримано судом. Втім, за кілька годин до того, як рішення мало набути чинності, де Мезьєр не зміг отримати гарантій того, що план закриття кордону буду законним у тій формі, про яку домовилися міністри.

Тому наказ поліції змінився, в ньому тепер йшлося про те, що "громадянам третіх країн", які побажали клопотати про надання притулку в Німеччині, дозволено в'їхати навіть без юридично зобов'язуючих документів, що засвідчують особу.

Міністерство внутрішніх справ Німеччини заявило, що не може "ані підтвердити, ані спростувати" доповідь німецького видання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.