ЄП схвалив 100 мільйонів євро допомоги Молдові за умови дотримання жорстких вимог

Вівторок, 4 липня 2017, 15:16

Європейський парламент у вівторок схвалив виділення 100 мільйонів євро макрофінансової допомоги Молдові. Умовою отримання коштів визначили повагу демократії та дотримання верховенства права.

Про це повідомляє сайт Європейського парламенту.

За відповідне рішення проголосували 575 депутатів, 76 висловилися проти.

100 мільйонів євро у вигляді грантів та кредитів спрямовані на відновлення Молдови після економічної та політичної кризи.

Макрофінансова допомога повинна підтримати прихильність Молдови до раціонального управління державними фінансами, боротьби з корупцією і відмиванням грошей, деполітизації державного управління, незалежної судової системи та свободи засобів масової інформації.

Передумовою для надання допомоги є дотримання Молдовою демократичних механізмів, зокрема, збереження багатопартійної парламентської системи та верховенства права. Також Молдова повинна гарантувати повагу до прав людини.

Єврокомісія може призупиняти чи навіть скасувати виплати, якщо Молдова не дотримається вимог.

"Голосування підтверджує, що ЄС підтримує народ Молдови у час скрути… Я закликаю молдовську владу дуже уважно ставитися до недавніх рекомендацій Венеціанської комісії в контексті дебатів щодо виборчої реформи", - заявив доповідач Сорін Мойса.

Як відомо, влада Молдови має намір запровадити змішану виборчу систему. ЄС наполегливо рекомендує Кишиневу не змінювати правила гри, врахувати рекомендації Венеціанської комісії і Бюро з демократичних інститутів і прав людини  ОБСЄ та не проводити скандальну реформу.

Серед головних проблем пропонованої реформи у ЄС називають ризики політичного впливу на кандидатів при формуванні одномандатних округів, а також надмірний виборчий поріг і ризик недостатнього представництва у парламенті нацменшин і жінок.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.