ЄС розкритикував зміни до виборчої системи Молдови

Вівторок, 20 червня 2017, 09:46

Євросоюз вважає недоцільними плановані зміни виборчої системи Молдови, які передбачають запровадження в країні змішаної системи голосування.

Про це ідеться у заяві Європейської зовнішньополітичної служби, передає Newsmaker.

ЄС приєднався до критичної позиції Венеціанської комісії та Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) щодо проекту реформи виборчої системи в Молдові.

У заяві Європейської зовнішньополітичної служби наголошують, що хоча вибір виборчої реформи і є суверенним рішенням держави, пропоновані зміни викликають серйозну заклопотаність, оскільки не забезпечені широким консенсусом і несуть численні ризики.

Рішення Кишинева щодо планованих змін буде розглядатися в рамках зобов'язань Молдови перед Радою Європи і положень Угоди про асоціацію з ЄС, ідеться в документі.

Серед головних проблем пропонованої реформи У ЄС вважають ризики політичного впливу на кандидатів при формуванні одномандатних виборчих округів, а також надмірний виборчий поріг і ризик недостатнього представництва нацменшин і жінок.

Крім того, в Європейській зовнішньополітичній службі вказали на те, що в пропонованому проекті не враховані попередні рекомендації Венеціанської комісії та БДІПЛ, пов'язані з регламентацією і контролем фінансування політичних партій і кампаній.

Виходячи з цих ризиків, в європейському відомстві висловлюють згоду з висновком Венеціанської комісії та БДІПЛ/ОБСЄ про те, що "такі фундаментальні зміни, хоч і належать до суверенного права країни, цього разу недоцільні".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.