Молдова змінить закон про вибори навіть без єдності в суспільстві – прем’єр

Понеділок, 26 червня 2017, 17:06

Влада Молдови бажає врахувати поради Венеціанської комісії до скандального законопроекту про вибори, але попереджає, що консенсус щодо нього не буде досягнутий.

Про це заявив голова уряду Молдови Павел Філіп під час дискусії на засіданні Парламентської асамблеї ради Європи, повідомляє зі Страсбургу кореспондент Європейської правди.

"Ми самі звернулися до венеціанської комісії, бо ми хочемо врахувати всі їх зауваження і зробити справді якісний закон", - заявив він.

"Ви кажете про необхідність широкого консенсусу, ми також хотіли би його мати. Але повний консенсус не є можливим", - зауважив прем’єр-міністр.

Як відомо правлячі політичні сили Молдови ініціювали зміни до закону про вибори, замінивши пропорційну систему на змішану, за якою 50 депутатів будуть обиратися за партійними списками, а 51 - по одномандатних округах. Це вже викликало низку протестів, а ЄС розкритикував зміни до виборчої системи. Низка європейських інституцій закликали владу не змінювати виборчі правила до досягнення широкого політичного консенсусу.

Павел Філіп наголосив, досягнення консенсусу неможливе через поляризацію суспільства.

"Молдова поляризована вже тривалий час. Хтось за інтеграцію із заходом, хтось – зі сходом.

Ми не можемо досягти консенсусу навіть з дуже важливих питань, приміром, коли ми підписували угоду про асоціацію", - наголосив прем’єр.

Водночас, він зауважив, що це не може бути підставою, щоби не ухвалювати зміни до виборчого законодавста.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: