Комітет ЄП підтримав виділення 100 мільйонів євро допомоги Молдові

Вівторок, 20 червня 2017, 12:25

Комітет Європарламенту з міжнародної торгівлі схвалив неформальну угоду, досягнуту між інституціями ЄС, згідно з якою Молдова повинна отримати 100 мільйонів євро макрофінансової допомоги за умови дотримання жорстких вимог.

Про це повідомляє прес-служба Європейського парламенту.

Євросоюз має намір надати Молдові 100 мільйонів євро макрофінансової допомоги, з якої 60 мільйонів становитимуть довгострокові  кредити, 40 мільйонів будуть у вигляді грантів. Кошти будуть спрямовані на зовнішні фінансові потреби країни.

У вівторок комітет підтримав рішення 29 голосами, 8 висловились проти, один – утримався.

"Макрофінансова допомога повинна підтримати зобов'язання Молдови щодо раціонального управління державними фінансами, боротьби з корупцією і відмиванням грошей, деполітизації державного управління, незалежної судової системи та свободи засобів масової інформації", - ідеться у повідомленні.

Однак, передумовою для надання допомоги є дотримання Молдовою демократичних норм, зокрема, збереження багатопартійної парламентської системи та верховенства права. Також Молдова повинна гарантувати повагу до прав людини.

Жорсткі умови прив’язані до виплати кожного траншу допомоги. Також Єврокомісія може призупиняти чи навіть скасувати виплати, якщо Молдова не дотримається вимог.

За надання макрофінансової допомоги Молдові Європарламент голосуватиме під час липневої пленарної сесії у Стразбурзі. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.