Венеціанська комісія: деякі положення угорського закону про освіту "дуже проблематичні"

Понеділок, 14 серпня 2017, 14:07

Угорський закон про вищу освіту у цілому відповідає європейським нормам, але його змінений варіант, який посилює правила стосовно іноземних вузів, містить деякі "дуже проблематичні" положення.

Про це ідеться у попередньому висновку Венеціанської комісії стосовно угорського закону про вищу освіту, повідомляє Dailynews Hungary.

Венеціанська комісія визнала, що європейські країни мають право регулювати діяльність іноземних університетів, що діють на їх територіях, оскільки немає чітких єдиних європейських норм або моделей у цій галузі.

Комісія додала, хоча положення, викладені в законодавстві, можуть бути законно застосовані щодо іноземних вишів, які ще не представлені у країні, аналогічна вимога не може діяти щодо вже діючих установ.  

Комісія заявила, що парламент відносно швидко вніс поправку у закон, що унеможливило проведення прозорої законодавчої процедури, в ході якої уряд міг би провести консультації із зацікавленими сторонами.

У своїх рекомендаціях комісія запропонувала, щоб вже створені іноземні університети були звільнені від вимоги підписувати двосторонню угоду з країною походження.

Комісія також рекомендує виключити із закону заборону на використання іноземними університетами ідентичних імен різними мовами.

Комісія зазначила, хоча закон не називає прямо жодних вищих навчальних закладів, передусім він вдаряє по Будапештському Центральноєвропейському університету (CEU).

З 24 іноземних вишів, які наразі діють в Угорщині, CEU, здається, єдиний університет, який серйозно постраждає від заборони на використання імен університету різними мовами, заявила комісія.

Нагадаємо, у липні Європейська комісія направила Угорщині застереження у рамках юридичної процедури проти Угорщини про те, що закон про вищу освіту несумісний зі свободою вищих навчальних закладів надавати послуги та відкриватися в будь-якій точці ЄС.

У квітні президент Угорщини Янош Адер підписав закон про вищу освіту з поправками, які дозволяють закрити Центральноєвропейський університет, заснований в 1991 році філантропом і мільярдером Джорджем Соросом.

Закон передбачає посилення правил для університетів з країн, що не входять в ЄС, змушуючи їх до закриття, якщо вони не мають двосторонньої угоди з країною походження.

Новий закон про вищу освіту набуде чинності в жовтні. Президент Центральноєвропейського університету заявив, що в цьому разі учбовий заклад не зможе приймати студентів  після 1 січня. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.