ЄК зробила другий крок у справі проти Угорщини через скандальний закон про освіту

Четвер, 13 липня 2017, 13:53

Європейська комісія зробила другий крок в рамках юридичних процедур проти Угорщини через прийнятий у країні закон про освіту, який, зокрема, загрожує закриттям Центральноєвропейського університету в Будапешті.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Єврокомісії.

Комісія вирішила направити Угорщині обґрунтовану думку - другий крок у процедурі порушення - про те, що закон несумісний зі свободою вищих навчальних закладів надавати послуги та відкриватися в будь-якій точці ЄС.

"Угорський закон про вищу освіту диспропорційно обмежує університети ЄС та країн, що не є членами ЄС, у їхній діяльності, і його потрібно якнайшвидше привести у відповідність із законодавством ЄС. Ми очікуємо реакції угорської влади протягом місяця. Якщо відповідь не буде достатньою, Комісія може звернутися до суду", - сказав перший віце-президент ЄС Франс Тіммерманс.

Єврокомісія також вважає, що нове законодавство суперечить праву на академічну свободу, праву на освіту та свободу ведення бізнесу.

Нагадаємо, у квітні президент Угорщини Янош Адер підписав закон про вищу освіту з поправками, які дозволяють закрити Центральноєвропейський університет (CEU), заснований в 1991 році філантропом і мільярдером Джорджем Соросом.

Закон передбачає посилення правил для університетів з країн, що не входять в ЄС, змушуючи їх до закриття, якщо вони не мають двосторонньої угоди з країною походження.

Новий закон про вищу освіту набуде чинності в жовтні. Президент Центральноєвропейського університету заявив, що в цьому разі учбовий заклад не зможе приймати студентів  після 1 січня. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.