В декларацію Східного партнерства внесли "угорську" норму про освіту меншин

Середа, 8 листопада 2017, 14:29

Угорщина домоглася, щоби в проект рішення саміту Східного партнерства було внесено норму про те, що країни-партнери не мають звужувати права національних меншин у сфері освіти.

Про це розповіла журналістам віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, повідомляє з Брюсселя кореспондент "Європейської правди".

"Ми бачимо, як (за ініціативи Угорщини) з’являються додаткові формулювання у багатосторонніх документах, приміром, у проекті декларації Східного партнерства", - заявила вона.

В розпорядженні ЄП опинився текст даної норми.

За проектом, погодженим між країнами-членами ЄС, "Євросоюз прагне взаємодії з партнерами (в тому числі з Україною) з питання реформування системи освіти... забезпечуючи при цьому, що будуть поважатися ті права, які вже мають особи, що належать до національних меншин".

Климпуш-Цинцадзе наголосила, що дискусії про фінальне формулювання ще тривають.

"Дискусія про остаточний проект декларації продовжується... Оскільки ми поважали права меншин за весь час незалежності, то могли би погодитися з існуючим формулюванням. Та ми розуміємо, звідки в нього ростуть ноги і чому воно з’явилося", - зауважила віце-прем’єр.

Нагадаємо, раніше у ЗМІ з'явилася інформація, що Угорщина може наполягати на включення у фінальну декларацію саміту "Східного партнерства" питання освітнього закону України, який, на її думку, порушує права угорської меншини.

Як відомо, 26 вересня уряд Угорщини заявив, що блокуватиме всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною, через закон "Про освіту".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.