Угорщина спробує додати мовне питання у декларацію "Східного партнерства" – ЗМІ

Четвер, 5 жовтня 2017, 10:43

Угорщина може наполягати на включення у фінальну декларацію саміту "Східного партнерства" питання освітнього закону України, який, на її думку, порушує права угорської меншини.

Про це повідомив у Twitter брюссельський кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк.

"Угорщина може наполягати на додаванні мовного питання закону "Про освіту в Україні" у фінальну декларацію саміту "Східного партнерства", - написав він.

Раніше повідомлялося, що Естонія готує компромісне формулювання щодо європейських прагнень України для декларації саміту "Східного партнерства".

Нагадаємо, 25 вересня президент Порошенко підписав закон "Про освіту", яким в Україні запроваджується 12-річна середня освіта. Верховна рада ухвалила цей закон 5 вересня. Документ передбачає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова - українська.

У Польщі, Румунії, Угорщині, Греції, Болгарії висловили стурбованість у зв'язку з нормами цього закону, що стосуються мови навчання представників національних меншин в Україні.

26 вересня уряд Угорщини заявив, що блокуватиме всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною, через закон "Про освіту".

Міністерство закордонних справ України направило закон "Про освіту" на експертизу у Венеціанську комісію.

Детальніше про конфлікт довкола освітнього закону читайте в статтях на "ЄвроПравді": "Угорський мовний шантаж: чи поховає Будапешт європейське майбутнє України" та "Мовний конфлікт з Європою: як діяти Києву, щоб зберегти норми освітнього закону".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.