Угорщина блокуватиме будь-яке зближення України та ЄС – офіційна заява

фото
Вівторок, 26 вересня 2017, 12:26

Уряд Угорщини вирішив блокувати всі подальші рішення Європейського союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною.

Про це заявив у вівторок міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто.

Таке рішення стало відповіддю офіційного Будапешта на підписання президентом Порошенком закону "Про освіту".

"Ми можемо гарантувати, що це боляче вдарить по майбутньому України", - підкреслив глава МЗС.

Рішення Порошенка він назвав "ганебним". Офіційний сайт МЗС наводить його слова про те, що Порошенко декларував прагнення України бути ближче до Європи, але рішення про підписання закону є "далеким від Європи, адже був зроблений величезний крок у зворотному напрямку", - зазначив Сіярто.

У повідомленні МЗС наголошується, що Україна "може забути про інтеграцію до Європи", а також наводиться пояснення у вигляді прямої цитати міністра: "Угорщина буде блокувати будь-які ініціативи, вигідні Україні, у міжнародних організаціях, особливо в ЄС".

Варто зауважити, що після підписання Петром Порошенком закону "Про освіту", яке відбулося вчора ввечері, угорський уряд не мав змоги ухвалити формальне рішення з цього приводу, оскільки прем'єр-міністр Віктор Орбан нині перебуває в азійському турне. Зокрема, заява Сіярто була зроблена під час його візиту до Сінгапуру. Водночас помітно, що Угорщина готувалася до такого рішення.

Одночасно із повідомленням МЗС було поширено ілюстрацію з ключовими тезами із заяви Сіярто, причому на картинці його висловлювання наведені у дещо іншому формулюванні, аніж у текстовій заяві.

 

"Угорщина, перебуваючи в Європейському Союзі, блокуватиме і буде накладати вето на будь-які кроки, які могли б бути подальшим прогресом у процесі європейської інтеграції України у дусі програми Східного партнерства", - йдеться, зокрема, на ілюстрації.

"Сором та розчарування, що президент України підписав закон про освіту. Ми можемо гарантувати, що це боляче вдарить по майбутньому України", - повідомляється також там. 

Детальніше про конфлікт довкола освітнього закону читайте в статті на "ЄвроПравді": "Мовний конфлікт з Європою: як діяти Києву, щоб зберегти норми освітнього закону".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.