Македонія ратифікувала історичну угоду про дружбу і співпрацю з Болгарією

Понеділок, 15 січня 2018, 16:54

Парламент Македонії ратифікувала договір про дружбу Болгарією, який покликаний послабити історичне суперництво в регіоні через давні етнічні та територіальні суперечки.

Про це повідомляє македонське агентство МИА.

Відповідно до договору, обидві країни відмовилися від територіальних претензій один до одного, і Болгарія зобов'язалася підтримувати заявки Македонії на вступ до Європейського Союзу та НАТО.

Угода також закликає "об'єктивно" переглянути спільну історію, що може призвести до перегляду шкільних підручників. Болгарія раніше також ратифікувала цей пакт.

Історичну угоду про дружбу, добросусідство і співпрацю між країнами підписали у серпні 2017 року. Документ став результатом 18-річних зусиль кількох урядів.

Македонія і Болгарія мають чимало культурних і лінгвістичних подібностей, однак зберігають різне бачення спільної історії 19 століття, коли болгарські націоналісти проголосили підпорядковану Османській імперії Македонію частиною Болгарії.

Крім того, Болгарія не визнавала македонську мову. Обидві країни звинувачували одна одну у порушенні прав меншин по обидва боки кордону.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.