Македонія і Болгарія підписали історичну угоду про дружбу і співпрацю

Вівторок, 1 серпня 2017, 16:03

Прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов і його македонський колега Зоран Заєв підписали у Скоп’є історичну угоду про дружбу, добросусідство і співпрацю між країнами.

Про це повідомляє болгарське видання БГНЕС.

Документ є результатом 18-річних зусиль кількох урядів.

"Підписання угоди про дружбу демонструє наявність політичної волі для вирішення проблемних питань. Болгарія і Македонія разом зробили історичний крок" - заявив Заєв.

Угода передбачає підтримку Болгарією прагнень Македонії щодо приєднання до ЄС і НАТО, покращення умов торгівлі і транспортної інфраструктури, а також спрощення митних і прикордонних формальностей.

Згідно з документом, буде створено комісію, яка намагатиметься вирішити історичні питання, щодо яких у країн зберігається різне бачення. Македонія і Болгарія мають чимало культурних і лінгвістичних подібностей, однак зберігають різне бачення спільної історії 19 століття, коли болгарські націоналісти проголосили підпорядковану Османській імперії Македонію частиною Болгарії. Крім того, Болгарія не визнавала македонську мову. Обидві країни звинувачували одна одну у порушенні прав меншин по обидва боки кордону.

Підписана угода передбачає обіцянку дотримання прав меншин у країнах і використовує дипломатичне формулювання македонської і болгарської мов.

Крім того, обидві країни відтепер заявляють, що не мають територіальних претензій одна до одної і обіцяють не втручатися у внутрішні справи одна одної.

Угоду вже ратифікував парламент Болгарії, надавши їй одноголосну підтримку. У Македонії проти угоди виступає колишня правляча партія VMRO DPMNE, яка обіцяє не голосувати за неї.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.